Slabé euro se nelíbí Američanům, Němci jsou z něj rozpačití, ECB ho hájí

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu zdůraznila, že jako politička nemá žádný vliv na hodnotu eura. Ve svém projevu na bezpečnostní konferenci v Mnichově tak očividně reagovala na nedávná slova hlavního obchodního poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Petera Navarra, podle něhož Německo využívá slabé euro na úkor Spojených států i svých partnerů z Evropské unie.

Navarro podle komentářů médií svým prohlášením, že Německo využívá „silně podhodnoceného“ eura na úkor USA, v podstatě obvinil Berlín z manipulace s měnovým kurzem.

Německo nicméně nestanovuje měnovou politiku v eurozóně a opakovaně vyzývá Evropskou centrální banku (ECB) ke zpřísnění této politiky.

V eurozóně teď máme samozřejmě problém s hodnotou eura. Evropská centrální banka provádí měnovou politiku, která není přizpůsobena Německu, ale spíše je šitá na míru zemím od Portugalska po Slovinsko či Slovensko. Pokud bychom stále měli marku, její hodnota by byla zcela jistě jiná, než jaká je v tuto chvíli hodnota eura.
Angela Merkelová
německá kancléřka

Americký prezident Donald Trump minulý měsíc v rozhovoru s německým listem Bild a britským The Times kritizoval, že na amerických silnicích je příliš německých aut, ale velmi málo amerických modelů na německých silnicích.

Německo pak v této souvislosti upozorňuje, že nemá vliv na vývoj směnných kurzů a úrokových sazeb. Přebytek zahraničního obchodu je podle Berlína odrazem silného postavení německé ekonomiky a konkurenceschopnosti německých firem.

Kurz eura samozřejmě hájí ECB. Její šéf Mario Draghi již dříve odmítl obvinění od Trumpova poradce. Uvolněná měnová politika v eurozóně podle Draghiho odráží hospodářskou situaci v eurozóně, a nikoli touhu po slabším euru.

Zaprvé nejsme manipulátoři s měnou. Zadruhé naše měnová politika odráží rozdílný stav ekonomického cyklu v eurozóně a ve Spojených státech.
Mario Draghi
šéf Evropské centrální banky

 V současné době se kurz evropské měny pohybuje kolem 1,06 dolaru za euro, zatímco například loni v květnu to bylo 1,15 dolaru a před rokem 1,11 dolaru. Před dvěma lety pak kurz činil přibližně 1,13 dolaru za euro. Loni v prosinci euro dokonce kleslo na 1, 03 dolaru, což znamenalo jeho nejslabší pozici k americké měně za posledních čtrnáct let. 

Vydáno pod