Odstávky v elektrárnách srazily zisk i tržby ČEZ

Energetická skupina ČEZ vykázala za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 14,7 miliardy korun, což je meziroční pokles o 11 procent. Tržby firmy se pak snížily o pět procent na 145,1 miliardy korun. Negativní vliv na výsledky měly odstávky v jaderných elektrárnách.

ČEZ rozšířil především v Jaderné elektrárně Dukovany kontroly svarů, v jejichž dokumentaci byly nesrovnalosti. Firma svary kontroluje i v druhé jaderné elektrárně v Temelíně. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák potvrdil dřívější odhady, že dopad odstávek kvůli kvůli kontrolám svarů v jaderných elektrárnách do letošního provozního zisku bude na úrovni tří miliard korun. Pro příští rok, kdy by měly kontroly skončit, podle něj firma odhad zatím nemá.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš doplnil, že firma dokončuje žalobu na společnost Škoda JS, která měla správu zařízení na starosti. „Měla by být podána v řádu několika málo týdnů,“ uvedl. Kolik bude ČEZ po firmě požadovat ale specifikovat nechtěl. Škoda JS již dříve vinu popřela.

Jak získat více  zisku

Společnost nadále očekává, že za celý rok vykáže čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 18 miliard korun. Vyplývá to z prezentace pro investory, kterou firma zveřejnila na svém webu.

Provozní zisk EBITDA za devět měsíců letoška klesl o desetinu na 43,8 miliardy korun. Odhad celoročního provozního zisku firma dále snížila na 56 miliard z dosavadních 58 miliard korun, a to zejména z důvodu prodloužení odstávek jaderných zdrojů především v důsledku poruchy turbíny 2. bloku v Temelíně. Loni za celý rok ČEZ vykázal provozní zisk 65,1 miliardy korun.

„ČEZ se z klesajícího kolač tržeb snaží vydolovat co nejvíce zisku, ale tato strategie je velice těžká, speciálně v odvětví tak kapitálově náročném, jakým je výroba elektřiny,“ soudí analytik BH Securities Martin Vlček. 

Zdůraznil, že silný meziroční růst o 11 procent v segmentu alternativního dodavatelství plynu díky svému celkově malému podílu na tržbách společnosti nedokáže ani zdaleka vyrovnat pokles „starých aktivit“.

Firmě ČEZ hrozí podobný osud, jaký postihl nedávno německé operátory RWE a E.ON, tj. postupné utlumování aktivit v oblastí starých fosilních paliv a orientace na obnovitelné zdroje.
Martin Vlček
analytik BH Securities

Co zhoršuje výsledek

„Relativně nízký čistý zisk, který očekáváme ve čtvrtém čtvrtletí, má vedle tradičních sezonních vlivů dva významné faktory. Nárůst odpisů a pokles kapitalizovaných úroků související se zařazením komplexně obnovené Elektrárny Prunéřov do majetku. A dále letos nemůžeme počítat s loňským vrácením části daně za emisní povolenky z let 2011 a 2012, které ve čtvrtém čtvrtletí 2015 přineslo do zisku 3,8 miliardy korun,“ uvedl místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Výroba elektřiny za tři čtvrtletí letoška klesla meziročně o jedno procento na 45,1 terawatthodiny. Výroba v jaderných elektrárnách klesla o 11 procent, v uhelných elektrárnách v Česku naopak o šest procent vzrostla.

Vývoj prodeje plynu a elektřiny

Distribuce elektřiny koncovým zákazníkům se zvýšila proti loňským třem čtvrtletím o dvě procenta, prodej plynu stoupl o 11 procent, u elektřiny naopak klesl o čtyři procenta. Prodej tepla vzrostl o tři procenta.

Na konci září skupina ČEZ zaměstnávala zhruba 26 600 lidí, oproti stejnému období loni o tři procenta víc. ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70 procent akcií.