Státní podniky si přehodily pětinový podíl v ČSA

Státní společnost Český Aeroholding prodala svých zbývajících zhruba 20 procent v Českých aeroliniích (ČSA) jinému státnímu podniku Prisko. O uskutečněné transakci, kterou před časem schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), informoval deník E15.cz. Hodnotu transakce společnosti neoznámily.

„Cenu nelze sdělit, neboť se jedná o neveřejnou informaci,“ řekl deníku mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík. Šéf holdingu Václav Řehoř ale už v květnu naznačil, že půjde o výrazně vyšší částku, než za kolik své akcie kupovaly Korean Air a Travel Service. Korejci zaplatili za svých 44 procent v ČSA před třemi lety 68 milionů korun. Vstupovali ovšem do ztrátové firmy, dnes ČSA vydělávají, uvedl server.

Návrh na schválení změn podaly antimonopolnímu úřadu Prisko a Travel Service, který má v ČSA podíl 34 procent. Změny podle úřadu nevzbuzují obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže.

ÚOHS posuzoval leteckou přepravu osob a zboží. Převod podílu v leteckém dopravci je podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí v souladu s akcionářskou smlouvou a spolumajitelé Korean Air a Travel Service jsou s ním srozuměni.  

Prisko je společností vlastněnou ministerstvem financí. Původně ji založil Fond národního majetku. Od začátku 90. let měl na starosti vyrovnání závazků a pohledávek mladoboleslavské Škody, v současnosti se má firma mimo jiné podílet na poskytnutí půjčky pro těžební společnost OKD.

V ČSA drží téměř 20 procent akcií stát, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a Travel Service (34 procent). Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.

České aerolinie hospodařily v 1. pololetí se ziskem 72,4 milionu korun. Je to meziroční nárůst téměř o 60 milionů korun a nejlepší pololetní hospodářský výsledek za deset let. Provozní zisk dosáhl v prvních šesti měsících roku 47,3 milionu korun, loni ve stejném období skončily ČSA v provozní ztrátě 154,1 milionu korun.

V prvním pololetí firma přepravila na svých linkách 1,01 milionu cestujících, meziročně je to zlepšení o 12 procent. Dalších více než 200 tisíc pasažérů letos ČSA přepravily na letech pro jiné aerolinie, kterým pronajímaly svá letadla. Průměrná obsazenost zůstala na 70 procentech. V letní sezoně vypravují ČSA pravidelné spoje do 47 destinací ve 24 zemích. Letos zahájily provoz na 11 nových linkách – do Helsinek, Birminghamu, Pisy, Záhřebu, Skopje, Oděsy, Kazaně, Ufy, ale také na Maltu, do Bejrútu a Rijádu.

Předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř uvedl, že po prodeji akcií ČSA se holding sloučí s Letištěm Praha, které je nyní nejvýznamnější z jeho dceřiných společností. Český Aeroholding, jež zaměstnává 4500 zaměstnanců, je tvořen právě pražským letištěm, leteckými mechaniky ze společnosti Czech Airlines Technics a zaměstnanci odbavení z Czech Airlines Handling.

Vydáno pod