Čínský průmysl se nečekaně vrátil k růstu

Aktivita čínského zpracovatelského sektoru se v srpnu překvapivě vrátila k růstu, který byl navíc nejrychlejší za téměř dva roky. Vyplývá to z vládního průzkumu mezi nákupními manažery. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že druhá největší ekonomika světa se stabilizuje díky vyšším vládním výdajům.

Index aktivity zpracovatelského sektoru v srpnu stoupl na 50,4 bodu z červencových 49,9 bodu. Vrátil se tak nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Analytici přitom očekávali, že hodnota indexu zůstane na červencové úrovni.

Dnešní statistika tak ukazuje, že vývoj čínské ekonomiky prozatím zůstává stabilní, což je příznivá zpráva pro americké i evropské hospodářství a samozřejmě i pro stabilitu finančních trhů.
Jan Vejmělek
hlavní ekonom Komerční banky

Údaje by mohly podpořit předpoklad, že čínská centrální banka nebude spěchat se snižováním úrokových sazeb. „Podle našeho názoru čínská centrální banka skutečně nemá důvod uvolňovat měnovou politiku, dokud se neobjeví jasné známky dalšího zpomalení ekonomiky,“ prohlásil analytik Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics.

Celkový objem zakázek zpracovatelských podniků se podle průzkumu v srpnu výrazně zvýšil, objem samotných exportních zakázek však pokračoval v poklesu. Čínská ekonomika nyní těží z vyšších vládních výdajů, které směřují například do rozvoje infrastruktury. Tyto výdaje podporují poptávku po stavebních materiálech, jako jsou cement či ocel.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service tento měsíc zlepšila odhad letošního růstu čínské ekonomiky na 6,6 procenta z dříve předpokládaných 6,3 procenta. Loni čínská ekonomika stoupla o 6,9 procenta, což představovalo nejslabší celoroční růst za čtvrt století.