Stále více Čechů nezvládá včas splácet drobné úvěry

305 tisíc Čechů nezvládá včas splácet drobné úvěry, tedy půjčky v řádu pár tisícovek, které si klienti berou u nebankovních společností. Nejčastěji jde o peníze vratné do jednoho měsíce - často se jim také říká půjčky před výplatou. Počet takových neplatičů se oproti loňskému roku zvýšil o více než 30 tisíc. Vyplývá to z dat Bankovního a nebankovního registru klientských informací.

Drobné půjčky jsou rychlé a dostupné, a i proto se často týkají mladých lidí do 25 let. Právě ti si většinou půjčují na věci, které nutně nepotřebují. Průměrný úvěr činí u této věkové skupiny 8800 korun. 

„Drtivá většina z nich, 97 procent, má dluh do 30 tisíc korun,“ říká Markéta Fixová, mluvčí společnosti KRUK, jež se zabývá správou a vymáháním pohledávek. Muži jsou při zadlužování odvážnější než ženy, a to o celých sedm set korun.

Mladí lidé nejčastěji nemají dost peněz na splácení auta, motorky, případně mobilního telefonu. Anebo nesplácejí půjčky na vybavení domácnosti. U těch nejmladších klientů jsou to pak nezaplacené pokuty nebo penále za pozdní úhradu služeb. Ale i malý dluh může být v konečném důsledku pro teenagery a adolescenty nebezpečný.

Počet exekucí na důchody roste (zdroj: ČT24)

„Pokud se rychleji nepostarají o jeho splacení, může za několik let, případně desítky let, vyrůst až do nesplatitelných velikostí,“ varuje David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Nesplácení dluhů se týká i penzistů

Zadlužování se ale nevyhýbá ani nejstarší generaci. Počet exekucí na důchody roste - zatímco před šesti lety jich bylo 60 tisíc, letos už to je o dvacet tisíc více. Senioři si přitom na rozdíl od mladší generace půjčují většinou na životně důležité věci.

Řada lidí požádá o pomoc až ve chvíli, kdy jim přijde exekuce na důchod. Průměrný věk dlužníků z řad seniorů je 67 let. Zadlužených důchodkyň je asi o tři tisíce víc.

Průměrná výše částky, kterou z důchodu strháváme, je zhruba 1800 korun.
Jana Buraňová
mluvčí České správy sociálního zabezpečení

„Exekuce na důchod je pro starého člověka záležitostí fatální, protože on nemá možnost už zvrátit ten negativní vývoj osobních financí. Málokdo ze seniorů má ještě vedlejší příjem,“ podotýká Jan Lorman, ředitel neziskové organizace Život 90. 

  • Často se v ní objevují třeba slova bez papírování, bez registru, ihned půjčíme každému anebo zaplaťte za smlouvu určitou částku a okamžitě po tom vám dáme peníze.
  • Na podezřelých inzerátech a nabídkách půjček většinou také chybí sídlo firmy, neexistuje webová stránka a v nabídce chybí i RPSN.
Vydáno pod