Zisk České spořitelny klesl, mateřské Erste Group naopak rostl

Zisky tuzemských bank klesly (zdroj: ČT24)

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 7,9 procenta na 3,4 miliardy korun. Na poklesu se významně podílí snížený čistý zisk z obchodních operací, který byl v loňském období mimořádně vysoký vlivem jednorázové změny metodiky při oceňování derivátů.

Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou se ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 snížil o 46,8 procenta na 0,6 miliardy korun. České spořitelně, která je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů, se ale podařilo pokles částečně kompenzovat navýšením zisku z cizoměnových operací.

Provozní zisk se oproti loňským třem měsícům snížil o 14,4 procenta na 5,1 miliardy korun. Ve srovnání s posledním čtvrtletím 2015 se provozní zisk zvýšil, a to o 2,4 procenta.

Celkové provozní náklady se snížily o 1,2 procenta na 4,4 miliardy korun. „A to navzdory rostoucím nákladům na informační technologie ve spojení s pokračující digitalizací banky a rostoucím požadavkům bankovní regulace,“ uvedla banka. Tyto vyšší náklady se podařilo vykompenzovat nižší platbou do Fondu pojištění vkladů.

Bilanční suma banky se zvýšila o 7,8 procenta na 997,2 miliardy korun, v porovnání s loňským 1. čtvrtletím se změnila struktura aktiv. Zvýšil se objem poskytnutých úvěrů klientům, vkladů u centrální banky a aktiv držených do splatnosti. Snížil se objem realizovatelných finančních aktiv a investičního majetku. Na pasivní straně bilance se zvýšily klientské vklady, mezibankovní vklady a objem vlastního kapitálu. Snížil se objem vlastních emitovaných cenných papírů.

Erste
Zdroj: ČT24/www.erstegroup.com

Objem portfolia klientských úvěrů se meziročně zvýšil o 6,5 procenta na 574,3 miliardy korun. Podle předsedy představenstva ČS Tomáše Salomona právě silný růst úvěrů a zlepšující se kvalita portfolia pozitivně ovlivnily úroveň čistého zisku.

Byli jsme efektivní i v řízení nákladů, a to přes rostoucí výdaje do digitalizace banky. Dlouhodobá důvěra klientů se projevila na přílivu vkladů.
Tomáš Salomon
předseda představenstva České spořitelny

Mateřské rakouské Erste Group vzrostl čistý zisk na 7,4 miliardy korun

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, vykázala v 1. čtvrtletí čistý zisk 7,4 miliardy korun. Erste na úrovni čistého zisku tak překonala odhady o 23 procent. „Hlavním důvodem byly výrazně nižší než očekávané náklady na riziko, které meziročně klesly o 69% a o téměř 60% překonaly očekávání trhu,“ komentuje analytik Patria Finance Václav Kmínek. Bance vzrostl objem poskytnutých úvěrů, ale klesl čistý úrokový výnos.

Erste se na druhé straně zlepšila kvalita aktiv na úroveň roku 2009. „Nadále rostly klientské úvěry, ačkoli tento růst jen částečně zmírnil pokles čistého úrokového výnosu. Ten byl ovlivněn negativními sazbami,“ sdělil médiím předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl. Analytici v průměru očekávali pokles čistého zisku bankovní skupiny Erste v prvním čtvrtletí na 219 milionů eur (5,9 miliardy korun).

Nízké úroky ubírají bankám na ziskovosti na úvěrech a hypotékách, banky sice dokážou zvyšovat objemy úvěrů, ale prostor pro zisk se zmenšuje ještě rychlejším tempem.
Tomáš Matuška
makléř BH Securities

Vstup do roku 2016 se nevydařil ani konkurenční Komerční bance. Té klesl čistý zisk v 1. čtvrtletí meziročně o 16,3 procenta na 2,9 miliardy korun. Ovlivnily ho odvody do krizového fondu a Fondu pojištění vkladů. Za mnohaprocentními meziročními poklesy tak podle analytiků stojí především nízké úrokové sazby, které tlačí bankovní marže směrem dolů.