Za antibiotika v medu jsou trestáni i prodejci, dostali pokutu 5,9 milionu korun

Státní zemědělská a potravinářská inspekce uložila prodejcům medu od výrobce Včelpo pokutu 5,9 milionu korun. Samotná firma již dříve dostal pokutu 1,2 milionu od Státní veterinární inspekce. Výše sankce pro obchodníky předsedkyni Českého svazu včelařů, který Včelpo vlastní, zaskočila.

Kvůli nálezu rezidua antibiotik v medu padají vysoké pokuty. Zemědělská a potravinářská inspekce nyní uložila v souhrnu skoro šestimilionovou sankci prodejcům závadného medu. 

„Vyrazilo mi to dech. Neznám úroveň pokut, za co jsou, abych to mohla srovnat, ale je to samozřejmě hodně,“ uvedla předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Problém se objevil u 29 vzorků, které kontrola odebrala loni v posledním čtvrtletí v maloobchodní síti. Inspekce nařídila stáhnout předmětné šarže z prodeje a stejně jako veterináři doporučila spotřebitelům, aby med nejedli.

Dlouhodobá konzumace zbytků léčiv totiž zvyšuje odolnost bakterií vůči antibiotikům a ta poté nejsou tak účinná. Konzumace sama o sobě nebezpečná není.

Před dvěma měsíci likvidovali závadné medy v ostravské spalovně, šlo o desítky tun. Seznam závadných šarží lze najít například na portále Potraviny na pranýři.

Jak zareagují prodejci? Globus bude rozhodnutí respektovat

Otázkou je, jak se k pokutě postaví prodejci. Obvykle sankci vymáhají po dodavateli závadného zboží, v tomto případě by pokutu vymáhali od Včelpa. To očekává i Machová. Doufá však, že řetězce ve spolupráci se Včelpem proti výši pokuty podají rozklad. Například Globus už ale avizoval, že tak neučiní. „O kompenzaci vzniklé škody jednáme se společností Včelpo,“ řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Sama firma Včelpo dostalo pokutu 1,2 milionu korun od Státní veterinární správy. Proti ní se společnost odvolala. „Rozhodnuto bude do konce května,“ řekl za veterinární správu Petr Majer.

Vedení svazu včelařů loni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Nyní už firma med po veterinárním vyšetření opět prodává.