Růst cen v únoru zpomalil. Ovoce a zelenina ale ještě podraží, upozorňují analytici

Události: Za nízkou inflací stojí zejména levný benzin a výprodeje (zdroj: ČT24)

Meziročně růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na 0,5 procenta, v lednu byl nepatrně vyšší. Podle Českého statistického úřadu vývoj ovlivnilo zpomalení meziročního růstu cen alkoholu, tabákových výrobků a bydlení. Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel vidí za poklesem zrychlení propadu cen pohonných hmot. Výsledek zaostal za prognózou ČNB, podle ní za to mohou i ceny potravin. Analytici oslovení redakcí webu ČT24 očekávají jejich další růst, například v oblasti ovoce a zeleniny.

„Určité zpomalení růstu cen v únoru bylo očekávané,“ prohlásil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Podle něj je to tím, že leden bývá tradičně ovlivňován administrativními změnami, ať už například v daních, nebo v regulovaných cenách. Ekonomové tak propad indexu spotřebitelských cen očekávali. Únorová meziroční inflace ale byla o tři desetiny procentního bodu nižší, než centrální banka očekávala. 

„Inflace v Česku zůstává nadále velmi nízká, a to navzdory silnému ekonomickému růstu doprovázenému zvyšováním zaměstnanosti i zlepšováním reálné finanční situace domácností,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Důvodem je podle něj to, že nízkou inflaci, respektive dokonce deflaci, prožívá eurozóna. Analytici se pak shodnou, že k meziročnímu zpomalení přispívá oblast dopravy. „Za poklesem stojí drobné zrychlení meziročního propadu cen pohonných hmot,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. 

V meziměsíčním srovnání oproti lednu letošního roku nicméně inflace vzrostla o 0,1 procenta. „K růstu cen nejvíce přispěl růst cen dovolených a zvýšení cen potravin,“ podotknul ekonom ING Bank. Ceny dovolených s komplexními službami rostly o pět procent. Mezi potravinami lidé více zaplatili za zeleninu, uzeniny nebo čokoládu.

Výhled cen potravin podle analytiků: Loňská neúroda se promítá do cenovek ovoce a zeleniny

Analytici oslovení redakcí webu ČT24 očekávají zvyšování cen ovoce a zeleniny. „Dochází a ještě docházet bude ke zvyšování cen ovoce a zeleniny na jedné straně a ke zlevňování mléčných výrobků na straně druhé. Předpokládám, že další měsíce v tomto směru nic podstatného nepřinesou a vývoj se bude ubírat i nadále stejným směrem,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Makroekonomická analytička Raiffeisenbank Daniela Milučka upozornila, že sice zelenina zdražila, ale „v porovnání s lednem vzrostly ceny mírnějším tempem“. Podle Zeisela se na cenách odráží loňská úroda.

U potravin rostlinného původu vždy záleží na počasí a s tím související velikosti úrody. Čím je lepší, tím větší tlak na zlevňování potravin.
Jiří Cihlář
analytik finančních trhů Next Finance

Zeisel zmínil, že úroda sice byla dobrá u obilovin (s výjimkou kukuřice), takže ceny pečiva by nemusely růst výrazně, ale nedařilo se pěstitelům ovoce a zeleniny. „Nejen v Česku ale v podstatě v celé Evropě. Když se podíváme do lednové statistiky zemědělských výrobců, tak je vidět, že ceny zeleniny byly o neuvěřitelných 93,5 % meziročně vyšší. Domníváme se, že ceny ovoce a zeleniny v maloobchodě budou ještě růst,“ dodal.

Vývoj cen vybraných potravin
Zdroj: ČSÚ

Špatná úroda kukuřice pak podle Zeisela způsobila dražší krmivo. „To mělo paradoxně za následek pokles ceny masa, když zemědělci vybíjeli stáda, aby nemuseli kupovat dražší krmivo. Nicméně do budoucna by to mělo spíše znamenat vyšší ceny masa,“ podotknul. Podle analytika Next Finance Jiřího Cihláře je ale u živočišné výroby cítit, že „je evropský trh přesycen dostatkem potravin“ a neměla by tak být zdrojem tlaků na růst cen jídla.

Další růst cen potravin obecně však v průběhu roku očekává Milučká. „Svým dílem k tomu přispějí rostoucí ceny dovážených potravin a extrémně suché loňské léto,“ zmínila. „Světové ceny základních zemědělských komodit jako pšenice, káva či cukr by se měly v průběhu letošního roku postupně zvyšovat a pokračovat v dalším růstu i v roce 2017,“ doplnila. Dufek ale tvrdí, že potraviny „mohou v meziročním srovnání mírně zlevňovat ještě několik málo měsíců“, a mírný, ale postupný nárůst očekává až od poloviny roku.

Zeisel pak zmiňuje také vliv dosud padajících cen benzinu, které přispívají i k nízkým hodnotám souhrnné inflace. „Maloobchodním cenám potravin pomáhají i levné pohonné hmoty, které snižují náklady na jejich přepravu,“ řekl.

Výhled inflace, záležet bude i na ropě

Celková inflace podle Zeisela zůstane i nadále utlumená i přesto, že ceny ropy a komodit se odrazily ode dna. „Jejich rychlý růst však nečekáme. Naopak nedávné zprávy ukazují, že by konkurenční boj dodavatelů plynu mohl ještě do léta přinést další zlevnění této komodity pro domácnosti,“ zhodnotil výhled Zeisel.

Milučká míní, že až do září by se inflace měla držet pod jedním procentem, a to za předpokladu, že cena ropy vzroste k 50 dolarům za barel. Pokud ale ropa letos zůstane v blízkosti 30 dolarů za barel, spadne česká ekonomika krátkodobě do deflace. „Zdražování ropy ale již můžeme pozorovat. Prozatím jde o tempo 'krok sun krok'. Podle našich odhadů by se inflace měla dostat na dvě procenta až počátkem příštího roku,“ podotkla.