Tripartita se shodla. Bude požadovat zvýšení platů v kultuře o 10 procent

Členové tripartity se shodli na potřebě zvýšit platy zaměstnanců v kultuře o 10 procent. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) bude o tomto požadavku jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Podle propočtů odborů, které s tímto návrhem na tripartitu přišly, si to vyžádá na 780 milionů korun z rozpočtu na rok 2017. Ministr Herman považuje splnění požadavku za reálné. 

My jsme vždycky vedli s panem ministrem (Babišem) konstruktivní jednání a vždycky jsme se dohodli na dobrém výsledku. Nemám důvod si myslet, že by to mělo být do budoucna jinak, protože kultura je naší koaliční vládou vnímána jako důležitá.
Daniel Herman

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula uvedl, že celkem v kultuře pracuje přes 21 tisíc lidí. Průměrný plat v organizacích přímo řízených ministerstvem kultury (6500 zaměstnanců) je podle něho 23 760 korun. Tam, kde jsou zřizovateli kraje, činí 22 100 korun a u měst a obcí pak 20 500 korun. 

Platy 12, 13 či 14 tisíc hrubého jsou podle Středuly nedůstojné. Odbory prosazují, aby ke zvýšení došlo plošně. Podle odborového předáka by k tomu mělo dojít vázáním regionálních dotací pro „živé umění“ přímo na zvýšení mezd zaměstnanců. Nemělo by se pak stát jako v minulosti, že na zvýšení státních dotací reagovaly obce snížením svých příspěvků, takže k růstu platů nedošlo. Odbory také požadují zrušení tabulky (týká se nejen kultury, ale třeba i školních jídelen), která obsahuje platy pod úrovní minimální mzdy. 

Ministerstvo kultury chce navýšit rozpočet pro kulturu v příštím roce o 3,5 miliardy korun proti letošnímu. Jednání o státním rozpočtu ještě nezačala, částka 3,5 miliardy vychází ze strategie přiblížit se v roce 2017 jednomu procentu státního rozpočtu. Letos ministerstvo hospodaří s 11,7 miliardy korun.