Omezení prodeje o svátcích čelí kritice poslanců pravice i ANO

Omezení prodejní doby v obchodních řetězcích o většině svátků je o kus blíž naplnění. Proti se ale staví někteří poslanci pravicové opozice i vládního hnutí ANO. Poslanci pak odhlasovali i zvýšení daňových slev na druhé a další děti nebo podporu kinematografie ze státního rozpočtu. Tématem otevírací doby obchodů o svátcích se zabýval i Hyde Park, jeho hostem byla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Zastání má návrh na omezení otevírací doby mezi poslanci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Zatímco Výbor pro sociální politiku chce návrh schválit, zamítnout ho chce hospodářský výbor i někteří poslanci opoziční pravice a vládního hnutí ANO.

Odpůrci i zastánci se přeli třeba o to, zda změna pomůže zaměstnancům obchodů, nebo je naopak poškodí. Padly i argumenty, že na omezení vydělají vietnamští prodejci, kteří si předem nakoupí a o svátcích budou mít „skvělý byznys“, jak řekl třeba Pavel Šrámek (ANO).  

„Stojíme na cestě k totalitě,“ prohlásil poslanec ODS Simeon Karamazov. Poukazoval například na to, že služby o svátcích jsou mezi zaměstnanci obvykle oblíbené, protože jsou prý lépe placené. Uvedl také, že postoj české veřejnosti k většině státních státků je vlažný. „Nevím, jestli lidé budou chodit na odborářské schůze nebo budou chodit do kostela nebo budou využívat nějak volného času, ale je to prostě jejich věc a nám do toho jako Poslanecké sněmovně, se domnívám, nic není,“ uvedl předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO).

Jiří Mihola (KDU-ČSL) si od změny slibuje právě to, že například rodiny budou více pohromadě a nebudou trávit volné chvíle v supermarketech.

  • Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince.
  • O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze do 12:00 hod.
  • Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Aktuální návrh zákona, který by supermarketům nařídil o svátcích zavřít, předložil v březnu 2014 senátor za ČSSD František Bublan. Podle něj mají být svátky dny pracovního klidu. „Zaměstnanci pracující ve svátek se nemohou plně věnovat své rodině, neboť v době, kdy mají jejich děti volno, pracují. Ve svátek by měla být rodina pohromadě a věnovat se, mimo jiné, rodinným záležitostem,“ uvádí.

S dopadem na státní rozpočet Bublan nepočítá. Věří, že lidé budou nakupovat stále stejně - pouze jindy. Případně půjdou do prodejen, pro které zákaz platit nebude.

Díky tomu, že budou mít prodavači volno, by navíc podle Bublana měly vzrůst příjmy v oblasti turismu i dalších služeb, za které budou prodavači utrácet ve volném čase.

Supermarkety případný zákaz prodeje možná obejdou

Ekonom Aleš Rod ale varuje, že Češi jsou mistři v obcházení regulací. „Zachytil jsem už plány, že velké supermarkety budou na parkovištích otevírat kiosky o prodejní ploše 199 metrů čtverečních nebo pořádat farmářské trhy,“ říká.

Pokud by obchody přišly o tržby, budou si je podle Roda navíc chtít nahradit jinak. „K tomu mají dvě cesty, buď zvýšení cen výrobků, nebo například nákupem levnějších potravin,“ varuje. A připomíná, že Svaz obchodu a cestovního ruchu na rozdíl od Bublana vyčíslil propad tržeb na zhruba 700 milionů korun za každý svátek, během něhož budou obchody zavřené. 

Vydáno pod