Lidí bez práce v prosinci přibylo spolu s tím, jak končily smlouvy a sezonní práce

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 6,2 procenta z listopadových 5,9 procenta. Lidí bez práce přibylo o téměř 22 tisíc na 453 118 uchazečů, oznámil Úřad práce. Podle něj jde o běžný vývoj nezaměstnanosti ke konci roku, kdy se projevuje postupné ukončování sezonních prací. Meziročně naopak nezaměstnanost klesla, předloni v prosinci byl podíl lidí bez práce 7,5 procenta.

„Do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž k 31. 12. 2015 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Nezaměstnanost prý v průběhu roku kopírovala klasickou vývojovou křivku.

Nezaměstnanost se ke konci roku tradičně zvyšuje z důvodu ukončování sezonních prací, nicméně poměrně teplé počasí v listopadu a prosinci společně s příznivým ekonomickým vývojem vedlo k menšímu nárůstu podílu nezaměstnaných osob než v předchozích letech.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank

Česká ekonomika je podle Sadílkové v dobré kondici, na konci roku byl absolutní počet nezaměstnaných nižší naposledy v prosinci 2008. Počet volných míst ve srovnání s listopadem klesl o 2504 na 102 545.

„Firmy po letním výpadku většinou už doplnily stavy, a pokud chystají v personální oblasti změny, čekají už tradičně na začátek nového roku. Proto se i nabídka volných pracovních pozic poněkud snížila, přesto byla jejich prosincová hodnota nejvyšší od roku 2008,“ podotkla Sadílková. Meziročně prosincový počet volných míst vzrostl o více než 43 800.

Nejlépe je na tom stále Praha

Z jednotlivých krajů si nadále drží nejnižší podíl nezaměstnaných Praha se 4,2 procenta. Druhý je Plzeňský kraj, kde ale nezaměstnanost proti listopadu vzrostla o 0,3 procentního bodu na 4,6 procenta. Naopak nejvyšší zůstává nezaměstnanost v Ústeckém kraji, kde činí 8,9 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v Praze ke konci roku 2,5 uchazeče, přičemž celorepublikový průměr byl 4,4. Nejnižší počet uchazečů na jedno místo vykazují okresy Praha-východ a Rokycany, kde činí 1,4, respektive 1,5 uchazeče. Nejvyšší je naopak na Bruntálsku, kde na jednu volnou pozici připadá 18,4 uchazeče.

V roce 2016 očekává předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, že bude vývoj nezaměstnanosti regionálně poměrně rozdílný. „Obáváme se velkého nárůstu nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji vlivem situace ve společnosti NWR, potažmo OKD,“ dodal.

Volná pracovní místa se dají najít

Na internetových portálech se výrazně zvýšila nabídka pracovních míst. Zatímco před rokem lidé hledali na inzertním webu Annonce o třetinu více pracovních míst, než jim firmy nabízely, letos se situace otočila. Nabídka volných míst tam poprvé převyšuje poptávku. O 28 procent větší množství pracovních nabídek meziročně za prvních deset lednových dnů poskytuje i portál Jobs.cz, na portálu Práce.cz zaznamenali dokonce nárůst o 41 procent.

Nejhorším oborem pro zájemce o práci je podle výkonné ředitelky Annonce Lenky Černé stavebnictví. Poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku. To není v lednu neobvyklé, protože stavební sezona přichází až v jarních měsících. Málo volných míst je nyní v administrativě, bankovnictví a řemeslných profesích. Naopak nejvíce příležitostí nabízejí gastronomie, zdravotnictví a obchod.

Například kuchařů, číšníků a servírek chtějí firmy stejně jako loni, zhruba 650. Zájemců o tato místa je však méně než polovina. V minulých letech bylo žadatelů vždy zhruba o třetinu více než počet volných míst. Letos je jich naopak o několik procent méně.
Lenka Černá
výkonná ředitelka Annonce

Zajímavý je ale nesoulad mezi nabídkou a poptávkou práce na částečný úvazek. „Firmy jako by na silnou poptávku lidí stále nedokázaly reagovat. Dokonce ani v situaci, kdy je zájemců o práci relativně málo. Poptávka zkrácených úvazků je totiž čtyřnásobně vyšší než nabídka takovýchto pracovních pozic,“ upozornila Černá.

Nedostatek pracovních sil, tlak na vyšší mzdy

Prosincová nabídka volných pracovních pozic byla nejvyšší od roku 2008, uvedl Úřad práce. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je nutné řešit neobsazenost volných pracovních míst. „Je potřeba, aby ministerstvo práce a sociálních věcí mělo podrobnou analýzu, proč volná pracovní místa neumíme obsadit nezaměstnanými - jestli je to v mobilitě, rekvalifikaci, jestli někteří lidé nechtějí pracovat nebo pracují na černo,“ uvedl ministr.

Zároveň upozornil, že firmy pociťují nedostatek základních pracovních sil, a pokud je nenacházejí mezi českými spoluobčany, tak se musí obracet do zahraničí.

Pokračující nedostatek pracovníků by se letos měl podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka odrazit na rychlejším růstu mezd. Tlak na vyšší mzdy bude podle analytika ČSOB Petra Dufka hlavním rysem vývoje tuzemského trhu práce v roce 2016.