Energetický výhled: Ceny uhlí nevěští nic dobrého pro OKD

Ministr Mládek: Energetický výhled pro Česko (zdroj: ČT24)

Dvě zprávy, dobrou a špatnou, přinesl Česku Světový energetický výhled, který zpracovala Mezinárodní energetická agentura. Příznivé pro ekonomiku je, že se nepočítá s výrazným růstem cen ropy, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Odhad vývoje cen černého uhlí však nevěští nic dobrého pro těžební společnost OKD.

Ministr připomněl, že Čína coby hlavní dovozce černého uhlí omezuje poptávku. Navíc významnými exportéry zůstávají Spojené státy a Rusko. To vše výrazně ztěžuje pozici OKD. Rozplývají se tak některé představy, že by se problémy OKD vyřešily tím, že cena uhlí najednou vzroste, řekl Mládek. 

Také hlavní ekonom Mezinárodní energetické agentury Laszló Varró připomněl důležitost současné strukturální změny v Číně. Její spotřeba v letech 2014 a 2015 klesala. Výhled agentury tak počítá s udržením světových cen černého uhlí na současné úrovni nebo s jejich dalším poklesem. 

Je zřejmé, že těžba uhlí na Ostravsku končí. Je otázkou, jestli to bude v roce 2022, 2020 nebo 2024. Zájmem vlády je, aby byl útlum těžby nějakým způsobem rozložen v čase.
Jan Mládek

Současný model, kdy roste role jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů, musí brát vlády vážně, uvedl Milan Kajman, poradce v energetice. Podle něj černé uhlí není v energetickém mixu České republiky žádným fenoménem.  Řekl také, že v rámci Evropy je OKD malou firmou.

Polský terminál Svinoústí pomůže Česku držet ceny plynu

Ministr Mládek zároveň připomněl význam terminálu na zkapalněný plyn (LNG) v polském přístavu Svinoústí. Česko s ním mají do budoucna propojit projekty Stork II a související plynovod Moravia. Terminál bude pro Česko přínosem, protože tyto stavby pomáhají držet ceny plynu z Ruska pod určitou cenovou hladinou a zabraňují jejich rychlému růstu, uvedl Mládek.

Na české straně je plynovod dlouhý deset kilometrů, na polské 22. Podle Mládka však jeho kapacita není dostatečná. „Mělo by se postavit propojení, které by zajišťovalo, že bychom mohli nakupovat skrz nový terminál významná množství plynu,“ uvedl. Projekt Stork II je podle něj ve schvalovací fázi, stát má příslib Evropské komise, že bude projekt z 20 procent financovat. Rozhodnutí o stavbě však podle něj bude ještě nejmíň rok nebo dva trvat, je potřeba vyřešit mj. územní rozhodnutí a stavební povolení.