Falešných a nebezpečných potravin přibývá. Objevila se i bezbarvá "Coca-cola"

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni na serveru Potravinynapranyri.cz zveřejnila 653 nevyhovujících potravin. Je to o 62 případů více než v roce 2014. Nejčastěji se mezi nevyhovujícími potravinami objevuje víno, na druhém místě jsou masné výrobky, informoval server Vitalia.cz.

Inspektoři objevili například plechovku, která se tvářila jako originální Coca-Cola Zero. Uvnitř ale nebyl nápoj s kolovou příchutí, pouze sycená, nasládlá, bezbarvá tekutina.

SZPI na web umísťuje potraviny nejakostní, falšované a nebezpečné. Právě nebezpečných bylo loni nejvíce, a to 241. Meziročně je to nárůst o 53 případů. Inspektoři také odhalili 228 falšovaných potravin a 184 nejakostních výrobků.

Vína nevyhovovala ve 192 případech. „Vína jsou falšována nepovolenými přídavky a vodou, dokonce až devadesáti procenty,“ upozornili inspektoři. S velkým odstupem druhé jsou masné výrobky, které se na webu závadných potravin objevily v 98 případech. „Uzeniny se prodávají šizené a bohužel i nebezpečné, to když podléhají zkáze, je na nich plíseň a zapáchají,“ píše web Vitalia.cz.

Med
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Problémy mívá každý rok také med, který bývá nejakostní nebo falšovaný. Potíže se často opakují u stejných výrobců. Loni med inspektoři mezi nevyhovující potraviny zařadili sedmatřicetkrát. Těsně za ním v počtu případů skončily nealkoholické nápoje.

Web Potraviny na pranýři spustily v červenci 2012 ministerstvo zemědělství a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Umožňuje vyhledat informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora.