Sobotka: Bez další pomoci nezvládne rozpočet EU současné výzvy

Bez pomoci členských států není schopen rozpočet Evropské unie zvládnout současné výzvy, které před EU stojí, shodli se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a místopředsedkyně Evropské komise pro rozpočet a lidské zdroje Kristalina Georgievová. Eurokomisařka hovořila o největším rozpočtu v historii Evropské unie na pražské Vysoké škole ekonomické.

Za největší priority evropského rozpočtu premiér Bohuslav Sobotka označil hospodářský růst, zaměstnanost a zvládání důsledků migrační krize. „Shodli jsme se na tom, že evropský rozpočet sám není schopen všechny tyto věci zvládnout a že je velmi důležité, aby ještě vedle evropského rozpočtu také přispívaly jednotlivé evropské země,“ uvedl předseda vlády.

Georgievová souhlasila, že řešení migrační krize je jednou z největších priorit unijního rozpočtu na rok 2016. Poznamenala, že souhlasí s názorem Sobotky, že by se EU měla v příštím roce soustředit na ochranu vnějších hranic, na rychlou registraci a identifikaci příchozích uprchlíků i na hlubší spolupráci tajných služeb při odhalování případných teroristů.

Přednáška místopředsedkyně Evropské komise Kristaliny Georgievové na VŠE (zdroj: ČT24)

V orgánech Evropské komise zastávají Češi spíš nižší pozice

Oba politici se rovněž bavili o větším zastoupení Česka v orgánech Evropské komise. „Když jsme si udělali na začátku našeho mandátu revizi, tak jsme zjistili, že Češi jsou sice zastoupeni v orgánech Evropské komise, ale většinou zastávají nižší pracovní pozice. Například mezi generálními řediteli nemáme vůbec žádného zástupce,“ řekl Sobotka. S Georgievovou si myslí, že dobrou cestou k posílení zastoupení Česka je větší zastoupení odborných expertů, kteří působí při Evropské komisi.

Účastníci přednášky se eurokomisařky vedle toho ptali i na čerpání unijních peněz Českem či jak hodnotí čínské investice v Evropě. Georgievová pochválila Česko za zlepšení v čerpání peněz, v němž se nyní dostalo na špici. Z čínských investic ve světě má zatím eurokomisařka smíšené pocity. Zatímco některé pomohly státům k rychlejšímu rozvoji, jiné nebyly podle ní „tak vynikající“. Bulharská politička věří, že současná situace, „kdy je Čína zaplavena penězi a ostatní je potřebují“, bude mít kladný dopad na projekty v Evropě.