Česko táhne – v létě se zde ubytovalo nejvíc turistů za posledních šestnáct let

Ve třetím čtvrtletí meziročně přibylo ubytovaných turistů o 13,9 procenta. Na zvýšení se víc podíleli čeští turisté. Podle údajů Českého statistického úřadu se každopádně jedná o nejvyšší počet hostů ve třetím čtvrtletí nejméně za posledních 16 let. Dvě třetiny turistů míří do hlavního města, kam je táhnou především památky.

„Cestovnímu ruchu se v letošním roce nebývale daří. S výsledky ubytovací statistiky za první tři čtvrtletí roku 2015 koresponduje i vývoj sektoru ubytovacích a stravovacích služeb nebo vyšší prodej pohonných hmot,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Prodlužuje se totiž i doba, kterou tu turisté průměrně stráví.

Z pohledu regionů se nejvíce dařilo kraji Plzeňskému (nárůst o 25,9 procenta), Moravskoslezskému (o 22,8 procenta) či Královéhradeckému (o 22,6 procenta). Nejmenší dynamiku růstu vykázala ubytovací zařízení na Vysočině (o 3,9 procenta).

Lidé rádi utrácejí a rádi cestují na dovolenou v momentě, kdy mají pocit, že se ekonomika vyvíjí dobře a že si to mohou dovolit.
Jan Otava
oddělení výzkumů a analýz v CzechTourism

Za prvních devět měsíců pak mělo Českou republiku navštívit v úhrnu přes 21 milionů lidí z ciziny. Většina však byla v Česku jenom na jeden den. 6,7 milionu hostů se ubytovalo v hotelech, penzionech a kempech a 1,6 milionu cizinců se ubytovalo jinde. Dalších 1,9 milionu zahraničních návštěvníků využilo ČR jako tranzitní zemi. Meziročně se v hotelích nebo penzionech ubytovalo o 527 tisíc více zahrničních hostů.

Do výsledků se promítla hlavně rostoucí poptávka turistů ze sousedních států platících eurem. „Kromě toho se projevil i dopad velkých akcí, jako bylo mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě, mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let či Plzeň – Evropské hlavní město kultury,“ dodala generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková.

Číňané už utratili víc než Rusové

Celkové průměrné výdaje zahraničních turistů stouply o 18 procent na 3500 korun za den. Ve 3. čtvrtletí pak čínští turisté poprvé utratili v obchodech víc než Rusové. Vyplývá to z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH. Podíl útrat návštěvníků mimo EU dosáhl v případě Číňanů 33 procent, v případě Rusů klesl na 16 procent. Podíl Číňanů na celkových útratách by měl v dalších čtvrtletích podle společnosti dále růst.

To odpovídá i počtům návštěvníků. Z Číny přijelo meziročně o 40,1 procenta více hostů, kteří se v ČR ubytovali, zatímco se o 37,9 procenta propadl počet návštěvníků z Ruska. Podle odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se počet čínských návštěvníků letos zvýší na zhruba 270 tisíc. Má pomoci nová letecká linka mezi Prahou a Pekingem, kterou čínské aerolinie Hainan Airlines v září začaly provozovat spojení; ročně by ho mělo využít asi 60 tisíc cestujících.

Zahraniční turisté v ČR podle národnosti
Zdroj: ČT24

Zatímco někteří provozovatelé restaurací tvrdí, že jim tak klesnou tržby, obchody jsou na tom jinak. Číňané totiž utrácejí v obchodech s oblečením. Do luxusních obchodů v centru Prahy chodí nakupovat doplňky jako šperky nebo hodinky. Lidé z Hongkongu nechají v obchodě za jeden nákup dokonce víc než 28 tisíc.

Průměrná výše nákupu stoupla meziročně u čínských turistů z 15 935 na 19 404 korun. V případě ruských návštěvníků se zvýšila z 6836 na 7172 korun.

Výrazně přibylo i jihokorejských turistů – o 35 procent. Nejvíce zahraničních hostů nicméně tradičně přijelo z Německa. Hromadná ubytovací zařízení navštívilo více než půl miliónu Němců, což představuje nárůst o 15,7 procenta.

Vydáno pod