Čeští zemědělci bijí na poplach: Cena mléka stále klesá

Praha - Zemědělci se shodli, že situace na mléčném trhu je kritická. Aktuální výkupní cena mléka pro tento měsíc je na 7,35 korunách za litr, což je zhruba korunu třicet pod výrobními náklady. Zemědělci zároveň ujistili, že nechtějí přistoupit k pořádání žádné razantní akce, jako například demonstrace, vylévání mléka nebo vybíjení stád. Čechy nicméně vyzývají, aby nakupovali tuzemské mléčné výrobky.

Zástupci chovatelských svazů, odbytových organizací, Agrární komory a Zemědělského svazu jednali na prvním setkání krizového štábu o situaci na trhu s mlékem. Toho je na evropském trhu nadbytek a ceny klesají, mimo jiné kvůli ruskému embargu na dovoz této komodity a zrušení mléčných kvót. Radikální výstup se zatím neplánuje, řekl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Podle zemědělců se ministerstvo snaží situaci řešit, nicméně zatím neúspěšně. Svaz míní, že je třeba přijmout řešení na úrovni Evropské komise.

Výkupní cena mléka již několik měsíců padá a podle predikce Ústavu zemědělské ekonomiky a informací klesne v srpnu na 7,60 korun za litr. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) usiluje v EU o zvýšení intervenční ceny mléka a másla a zavedení exportních subvencí.

Zvířata a pole jsou spolu úzce svázána

Není to poprvé, co je mléka nadbytek. Nabízí se proto otázka, proč čeští zemědělci neomezí jeho produkci. „Zemědělství je jako obor složen ze dvou částí, rostlinné a živočišné výroby. Pokud chcete produkovat kvalitně rostlinnou výrobu, potřebujete organickou hmotu, tedy hnojivo, a k tomu zase potřebujete živočišnou výrobu, takže chováte zvířata tak, abyste měli dát co do půdy a zlepšovali její kvalitu. A v okamžiku, kdy většina chovatelů opustila chov prasat, protože v minulosti byla situace ekonomicky neudržitelná, tak se začali orientovat na chov dojných krav. A to je nyní klíčová komodita, druhá nejdůležitější z hlediska celkové tržní orientace po obilovinách a olejninách,“ vysvětluje Pýcha.

„Denně ztrácíme 1,3 až 1,5 milionu a to už jsou obrovské ztráty. Domnívám se, že rezervy, které jsme si vytvořili ze zisku v uplynulých letech, vyčerpáme do konce letošního roku,“ spočítal Karel Bednář, předseda Mlékařského hospodářského družstva JIH – Tábor. „Poslední dva tři měsíce jsme hluboce pod náklady, takže situace určitě není dlouhodobě udržitelná,“ potvrdil i Oldřich Žďárský z Mlékařského družstva Morava.

Vývoj cen mléka
Zdroj: ČT24

Čeští zemědělci podle Pýchy nevyrábějí vzhledem k velikosti země nějak významné množství mléka. „Například v porovnání se zeměmi jako je Rakousko nebo Německo vyrábíme jen velmi zanedbatelnou část,“ říká Pýcha. Ale jde o to, že ačkoliv se vlastně celkový export mléčných výrobků a sušeného mléka z EU dostal na rekordní úroveň, pořád růst není tak rychlý, aby vykryl celkovou ztrátu vypadlého ruského trhu.

  • „Musíte vnímat to, že trh je celoevropský a bavíme se o přebytku na tomto trhu, protože ČR samostatně na Rusku přímo vázáno nebylo, ale sekundárně se k nám projevují dovozy ze zemí, které vyvážely do Ruska,“ dodává předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Ministerstvo zemědělství hodlá na rok 2016 vypsat nové dotační programy ze státního rozpočtu, které by měly pomoci mléčným producentům i zpracovatelům. Jejich konečnou výši bude muset schválit Evropská komise. Ministerstvo zvažuje také vypsání tendru od Správy státních hmotných rezerv na nákup 3500 tun sušeného mléka.

"Ruský trh, a tady Madeta brečí třikrát, je zkrátka zavřen. My jsme tam uplatnili obrovské množství mléka. A jestliže ho tam dodávat nemůžeme, tak ho musíme uplatnit na tuzemském trhu. A také je sem značně otevřen dovoz – takže konkurence je obrovská a prodává se méně," dodává generální ředitel a majitel Madety Milan Teplý.