Stát má být velkorysý, a tak Fico sníží DPH na potraviny

Od příštího roku se má na Slovensku snížit DPH na základní potraviny o polovinu, zároveň by se měla třeba zvýšit mateřská nebo zavést příspěvky na školní lyžařské kurzy. Vše je součástí druhého sociálního balíčku, který má podle slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) ukázat, že se státu daří, a tak má být solidární a velkorysý k lidem.

Jednobarevný levicový kabinet sociálních demokratů (Směr-SD) chce zlepšit životní úroveň občanů. V rámci druhého sociálního balíčku tak chce prosadit několik opatření. Nejvýraznější změna je snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny na deset ze současných 20 procent. Nově bude nižší sazba DPH platit na potraviny jako například na mléko, máslo, chléb a pečivo. Dosud do této kategorie spadaly knihy, léky a vybrané zdravotní pomůcky. „Lidé potřebují pocítit, že se Slovenské republice daří. Stát musí být solidární a velkorysý k lidem,“ uvedl premiér Robert Fico na sněmu své Směr-SD.

Rok před volbami další opatření včetně bankovního účtu do tří eur

Směr-SD připravil balíček necelý rok před parlamentními volbami, stát na něj podle Fica vynaloží 200 milionů eur (5,5 miliardy Kč). Podle Fica ale bude financován z lepšího výběru daní a nezatíží státní rozpočet. Premiér zároveň oznámil, že do voleb představí ještě třetí sociální balíček v hodnotě 400 milionů eur. Aktuální souhrn změn zahrnuje dohromady patnáct opatření. Chystá se v něm také vyšší mateřská, podpora školních lyžařských zájezdů, dotace na zateplování domů, příspěvky domácnostem na ekologické zdroje energie, jako jsou fotovoltaické panely, dále snížení doplatků na léky pro děti a důchodce, další zvýšení kapacity mateřských školek, zvýšení minimální mzdy a podpora pro regiony s vysokou nezaměstnaností.

Vláda chce rovněž regulovat bankovní služby. Slováci by tak měli mít nárok na jeden bankovní účet s neomezenými službami za měsíční poplatek nanejvýš tři eura (82 korun), pro lidi s nejnižšími příjmy bude účet bezplatný. Banky to podle Fica přijde na 70 milionů eur, což odpovídá dvanácti procentům jejich loňského zisku.

Výběr peněz na Slovensku
Zdroj: Koller Jan/ČTK

První sociální balíček zavedl bezplatné cestování vlakem

První sociální balíček, čítající rovněž patnáct opatření, a to v hodnotě téměř 250 milionů eur, schválil Směr-SD v loňském roce poté, co Fico neuspěl v prezidentských volbách pro Andreji Kiskovi. V tomto balíčku zahrnula vláda například bezplatné cestování dětí, studentů a seniorů ve vlacích, stejně jako snížení povinných odvodů pro zaměstnance s nízkými příjmy. Opozice i část médií označily již první sociální balíček za populistické rozhodnutí Směru-SD, jehož cílem je zvýšit popularitu strany.

Představitelé pravicové opozice připomněli, že Směr-SD po vytvoření vlády v roce 2012 zvyšoval daně. Ficova strana navíc loni zablokoval vrácení základní sazby DPH na dřívějších 19 procent, jak to předpokládal zákon, který schválila předchozí vláda stran pravého středu premiérky Ivety Radičové. Fico tehdy tvrdil, že obchodníci by nižší DPH do cen nepromítli a že by stát přišel o zhruba 200 milionů eur.