Podnikatelem roku zvolen Březina

Praha – Držitelem ocenění Podnikatel roku 2007 se stal Tomáš Březina, zakladatel a vlastník společnosti BEST, a. s. Pod hlavičkou Ernst & Young proběhl už osmý ročník ankety. Březina bude Českou republiku reprezentovat na světovém finále soutěže v Monte Carlu. Oceněni byli i podnikatelé v dílčích kategoriích. Začínající podnikatelé i ti, kteří dbají na sociální prospěšnost.

Každá druhá dlaždička od Březiny

„Podnikání je hlavně o překonávání překážek,“ říká vítěz soutěže Březina. Jeho společnost Best, a. s. se zaměřuje na výrobu betonových stavebních a okrasných prvků, především v oboru zahradní architektury. „Dnes v Čechách každá druhá betonová dlaždička pochází z některého z našich závodů,“ pochlubil se novopečený Podnikatel roku.

„V Monaku určitě šanci na vítězství nemám. Když si představím tu konkurenci a její kapitál, spíše se budu snažit republiku dobře reprezentovat,“ zahleděl se směrem k červnu, kdy proběhne celosvětové finále, Březina. Do té doby ale bude dál rozvíjet svoji firmu. Nechal se slyšet, že společnost plánuje expanzi na východní trhy. BEST v současnosti disponuje čtyřmi výrobními areály a k tomu strategickými zásobami surovin na dvacet let. Kromě své firmy se Březina věnuje i rozvoji oboru. Loni založil Český svaz betonářů, předtím vedl Asociaci výrobců zahradní architektury.

„Soutěž není jen o číslech, které sečtete v excelovské tabulce, je také o příbězích, a ten Tomáše Březiny je zajímavý. Je příkladem vize a kontinuálního podnikání, kromě své firmy posouvá dále i celý obor. Ve vysoce konkurenčním prostředí se mu navíc daří vykazovat nadprůměrný zisk,“ zdůvodnila porota, ve které seděli loňský i předloňský vítěz, své rozhodnutí. „Vybrali jsme toho správného kandidáta pro světové finále,“ je si jistý vedoucí partner Ernst & Young v České republice Dirk Kroonen.

Oceněny byly i „dřevěné brikety“

Finalisty soutěže kromě oceněného byli Ondřej Fryc (Internet Mall, a. s.), Josef Jeleček (TEDOM, s. r. o.), Jaroslav Nožička (KOBIT, s. r. o.) a Jan Mičánek (Less, a. s.).

Mimo hlavního vítěze soutěže a jednotlivých regionálních ocenění zaměřila porota své hodnotící oko také na tzv. start-up, technologie, sociální prospěšnost a neodpustila si ani zvláštní cenu.

Začínajícími podnikateli roku byli vyhlášeni společníci z ROLOFOL, a. s., kteří jsou jedinými výrobci fixační fólie v ČR i na Slovensku. „Začínali jsme tak, že jsme v Itálii kupovali velké role a tady jsme je stříhali na malé,“ popsali Tomáš Richtar a Václav Kučerka kuriózní vstup na trh.

Držitelem ocenění Technologický podnikatel roku se stal Josef Suska ze společnosti HOKAMI CZ, s. r. o. „Těžíme z dobrého potenciálu českých lidí a z naší vynalézavosti,“ pochlubil se Suska, inovátor ve výrobě desek plošných spojů.

Porota si všimla i filantropismu podnikatelů. Sociálně prospěšným podnikatelem roku byl vyhlášen Josef Baláž z občanského sdružení Liga. „Každý je zaměstnatelný,“ přesvědčil se Suska například při výstavbě chodníků v Bruntálu.

Zvláštní cenu poroty získal Zdeněk Černý se svou firmou BIOMAC Ing. Černý, s. r. o. Vyrábí jak technologii na výrobu ekologických briket, tak samotné brikety. „Ekologická daňová reforma nám teď dává ještě mnohem větší potenciál k rozvoji. S každou dřevěnou briketou totiž přivíráme kohoutky velkým monopolům,“ prohlásil sebevědomě při vyhlašování.

  • Podnikatel roku 2007 - zástupci pořadatele autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/94/9314.jpg
  • Podnikatel roku 2007 - Tomáš Březina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/94/9321.jpg
  • Společníci firmy ROLOFOL Tomáš Rychtar a Václav Kučerka jsou začínajícími podnikateli roku 2007. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/94/9319.jpg
  • Jozef Baláž - Sociálně prospěšný podnikatel roku 2007. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/94/9317.jpg
  • Technologický podnikatel roku Josef Suska. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/94/9320.jpg
  • Zvláštní cena poroty Podnikatele roku - Zdeněk Černý. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/94/9318.jpg
Vydáno pod