EU schválila Česku z 24 operačních programů pouze tři

Praha - Eurokomisař Vladimír Špidla dnes uvedl, že Česko uspělo v jednání o třech operačních programech Evropského sociálního fondu. Původně ale Češi žádali finance pro 24 programů. Důvodem, proč je oproti původní žádosti schválen jen její zlomek, je podle Jiřího Čunka sedmiměsíční bezvládí po volbách v loňském roce. Konkrétní viníky prý nemá cenu hledat.

Program Vzdělání pro konkurenceschopnost, Praha Adaptabilita a Lidské zdroje a zaměstnanost schválil Brusel formálně již v pátek poté, co skončilo připomínkové řízení. Česko tak získá až 105 miliard korun. Programy Špidla podepíše společně s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem v úterý v Praze.

I když Česko nebylo v jednání o financích pro operační programy příliš úspěšné, Jiří Čunek hovořil ve Studiu ČT24 o dalším vývoji optimisticky: „Je třeba říci, že žádné peníze neztratíme, i když některé programy budou schválené až příští rok. Nejvíce jsou teď ke schválení připraveny operační programy regionálního rozvoje, pak by mohl projít i program Podnikání a inovace a program ministerstva dopravy.“

ČR ještě do dneška neměla přislíbené finance ani na jeden operační program, což ji v této kategorii řadilo na poslední místo žebříčku nových členských států EU. Tím, že dnes uspěly tři programy, se ČR podle Jiřího Čunka zařadila na standardní úroveň jednotlivých členských zemí. Česko může v letech 2007 až 2013 čerpat z fondů EU zhruba 730 miliard korun.