Bank of England ani Evropská centrální banka na sazby nesáhly

Londýn/Atény/Praha - Londýnská centrální banka (BoE), byť jí trápí vysoká inflace, strach z přibrždění ekonomiky a slabá libra, nechala svou hlavní úrokovou sazbu na 5 procentních bodech. U Evropské centrální banky se pohyb sazeb nečekal. Na svém zasedání v Aténách oznámili bankéři udržování kurzu, tedy cenu půjčky u nejvyšší evropské banky ve výši 4 procent.

Stará dáma, jak je bance z londýnské City přezdíváno, zažívá těžké časy. Vlastně se snaží najít léčbu pro kuckající ekonomiku, podobně jako Spojené státy. Nejen díky vysoké exportní provázanosti jsou Spojené státy a Spojené království v podobné situaci. Americká centrální banka Fed jako jeden z medikamentů nasadila snižování úrokových sazeb.

Dny zahájení takovéto léčby na ostrovech odpočítávají přední analytici. Všichni sází na příští měsíc. Od konce loňského roku BoE snížila úrokové sazby z 5,75 p. b. na současných 5 procent. „Ekonomika je v krizi, sazby musí dál dolů,“ uvedl hlavní ekonomický poradce společnosti Ernst and Young.

Měnově politická rozhodnutí ale ovlivňuje vysoká inflace. Zástupce BoE David Blanchflower ale cenový nárůst dokáže přijmout, pokud se ekonomika rychle „uzdraví“. „Teď se zajímat o inflaci je jako hrát na housle, když se loď potápí,“ přirovnal. BoE podobně jako česká národní banka cíluje inflaci, tak aby zajistila cenovou stabilitu. Proto je Blanchflowerovo vystoupení poněkud odvážné.

Podobně citlivě měří váhu ekonomických agregátů ECB. Cenová stabilita nebo hospodářský růst? I ECB se momentálně přiklonila k zachování cenové stability, tedy ponecháním úrokových sazeb tam, kde jsou. Agenturou Reuters oslovený panel odborníku se všemi členy shodl na tom, že banka sazby ponechá, jejich pohyb očekávají nejdříve koncem roku.

Vydáno pod