Zemědělce ohrožuje úbytek včel

Praha - Ve světě ubývá včelstev. V České republice se jejich počet za posledních šestnáct let snížil o třetinu. V USA nepřežilo letošní zimu až 70 procent včelstev. Tyto výrazné úbytky mohou značně poškodit zemědělce. Včely totiž opylují velkou část potravinářských plodin.

87 ze 115 nejdůležitějších rostlin plodících ovoce, zeleninu, koření či olejniny potřebuje k opylování hmyz. Neustálé snižování počtu včelstev může v budoucnosti způsobit vážné problémy. O současné situaci v České republice hovořil v úterním Dobrém ránu s ČT tajemník Českého svazu včelařů Miroslav Peroutka: "U nás zatím nehrozí taková ta vize katastrofy, i když už máme podstav. Ale samozřejmě pokud by se počet včelstev ještě snížil, tak by došlo k nedostatečnému opylování.”

V Česku stojí za úbytkem včel především ekonomické podmínky. Zvyšuje se zejména cena úlů a cukru, kterým včelaři nahrazují odebraný med. Výkupní cena medu však zůstává nízká. Peroutka to zdůvodňuje nedostatečnou poptávkou po surovině na domácím trhu: "My jsme země s průměrnou spotřebou medu, to znamená 70 dkg na člověka a rok. Ale okolní státy jako třeba Rakousko, Německo nebo Švýcarsko mají spotřebu dvojnásobnou.”

Na americkém kontinentu decimují včelstva především nemoci, zejména varroaza. Vědce ale trápí také náhlé mizení dělnic. Včely se z neznámého důvodu nevracejí do úlu. Zanechávají v něm opuštěnou královnu pouze s několika nedospělými jedinci, kteří nedokáží zajistit správný chod kolonie. Zprávy o náhle opuštěných úlech začaly nejprve přicházet z Ameriky. Na jaře ale začal podobný problém trápit také včelaře z Německa, Španělska, Portugalska, Itálie, Řecka a Velké Británie. Vědci spekulují o tom, že medonosný hmyz negativně ovlivňuje radiace z mobilních telefonů.