CS Cargo chce na burzu do roku 2009

Praha - Největší tuzemský silniční dopravce CS Cargo chystá uvedení svých akcií na burzu v druhé polovině příštího roku. Akcie by se měly obchodovat na pražské burze, případně na dalších trzích, pravděpodobně v Polsku.

Firma o zvažovaném vstupu na akciový trh informovala již v minulosti, kdy jako jeden z možných termínů uváděla letošní rok. Vstup na burzu v příštím roce bude podmíněn vývojem hospodaření firmy a získávání podílu na trzích, kde působí. V posledních třech letech společnost, které patří 15 procent tuzemského trhu, rostla o více než 50 procent.

Rozhodnutí společnosti komentoval její mediální zástupce Vladimír Bystrov: „Stávající akcionáři CS Carga, jimiž jsou ze třiceti procent bankovní skupina UniCredit a ze sedmdesáti procent dva soukromí investoři, čeští občané, mají v úmyslu učinit z CS Carga jednoho z klíčových nebo významných hráčů na evropském poli logistiky. Jako první krok k tomu zvolili akviziční expanzní strategii ve středoevropském prostoru.“

Vedle Česka CS Cargo působí na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Pobočky má i v rumunském přístavu Konstanca, slovinském Koperu a polském Štětíně. Nově otevřela zastoupení v Německu a v řádu dní chystá otevřít pobočku v Moskvě.

Podle generálního ředitele CS Cargo ČR Petra Vlčka v současnosti firma jedná o dvou akvizicích, které by měla oznámit během několika týdnů. Firma loni koupila konkurenční Šmidberský Transport a slovenskou mGal Spedition, letos pak JTC Transcentrum a polskou TSL Unitrans.