Česká pojišťovna vydělala za půl roku 2,4 miliardy

Praha - Česká pojišťovna (ČP), která je jedničkou na domácím trhu, vydělala v prvních šesti měsících letošního roku 2,4 miliardy korun. Ve srovnání s loňskem, kdy ČP ve stejném období vykázala čistý zisk 5,9 miliardy korun, se tedy jedná o více než čtyřicetiprocentní pokles. Při meziročním porovnání výsledků se však jedná pouze o hru čísel. Loňské hospodaření pojišťovny totiž ovlivnily některé jednorázové výnosy.

Po odečtení výdělků, které loni ČP přinesl prodej akciového podílu Československé obchodní bance a jednorázový příjmem z dividend od dceřiných společností, dosáhla letos v prvním pololetí Česká pojišťovna podle slov svého generálního ředitele Ivana Vodičky, stejných výsledků, jako ve stejném období loni. „Je to velmi dobrá zpráva v souvislosti s letošním poklesem finančních trhů,“ uvedl Vodička.

Skutečností však je, že v letošním roce se vedlo dobře celému českému pojišťovacímu trhu. Od ledna do června si připsal 7,7 procenta a dosáhl tak celkové velikosti 69,4 miliardy korun.

Z tohoto růstu těžila i Česká pojišťovna. Na pojistném vybrala do konce června 20,8 miliardy korun, což bylo o čtyři procenta více než před rokem. Objem životního pojištění o osm procent. Tuto kategorii hnal nahoru především velký zájem o investiční životní pojištění, které v uplynulých šesti měsících vzrostlo o 121 procent. Předpis neživotního pojištění vzrostl o dvě procenta na 13,7 miliardy korun. Zemědělské pojištění vykázalo nárůst o 17 procent a pojištění velkých rizik o osm procent.

Česká pojišťovna je součástí Generali PPF Holdingu B.V., který působí ve dvanácti zemích střední a východní Evropy. Dohromady spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva za téměř deset miliard eur a v regionu poskytuje služby devíti milionům klientů. Generali PPF Holding, který má sídlo v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka sídlí v Praze, je společný podnik Assicurazioni Generali (51 procent) a české PPF Group (49 procent).