Nákupní horečka propukla i ve Vídni, pomáhá jí Schengen

Vídeň - Podobně jako v Česku se ani v Rakousku krize na předvánočních tržbách maloobchodníků zatím nijak neprojevila. Jejich obrat totiž zůstal zhruba na stejné úrovni jako loni. Strašák recese a nezaměstnanosti, které podle ekonomů zemi v příštím roce čekají, zatím Rakušany od nákupů neodradil.

V předvánoční Vídni nakupují davy lidí, stejně jako v předcházejících letech. Prodeje vánočních dárků sice v Rakousku meziročně poklesly o 4 procenta, podle obchodníků je tomu tak hlavně proto, že loňský prosinec měl 4 předvánoční soboty, zatímco letos ta první vylepšila už listopadovou statistiku. „Loňský výsledek asi nepřekonáme, ale vzhledem k ekonomické situaci jsme spokojení i tak,“ konstatuje Erich Lemler z Rakouské hospodářské komory.

Lidé z okolních zemí mohli o tomto adventu poprvé za nákupy do Rakouska jednodušeji. Hraniční kontroly byly totiž se vstupem okolních zemí do schengenského prostoru zrušeny a rakouští prodejci to vítají. Podle jejich zkušeností nakupuje víc Čechů, Slováků či Maďarů ve Vídni než Rakušanů za hranicemi.

„Schengen znamená, že lidé mohou bez čekání přejet hranice a pak se bez čekání vrátit s plným autem nákupů. To je pro nás velmi pozitivní,“ říká Lemler. Ekonomiky většiny nových členských státl EU představují naději pro rakouský maloobchod. Na rozdíl od té rakouské napřesrok totiž zřejmě jen zpomalí svůj růst.