Zemědělci jednají kvůli mléku o protestech a jejich zahraniční podpoře

Praha - Čeští zemědělci si již delší dobu stěžují na příliš nízké ceny mléka, a Agrární komora (AK) proto dnes bude jednat o konkrétním termínu protestu proti vládě, která podle komory problémy dostatečně neřeší. Prezident AK Jan Veleba přesvědčuje chovatele dojnic z Polska, Maďarska a Slovenska, aby se k českým zemědělcům v protestech přidali. Podle zemědělců hrozí kvůli nízkým cenám mléka likvidace chovů skotu a propouštění lidí v oboru.

Agrární komora tvrdí, že vláda nemá dostatečně silné řešení na tak závažný problém, na nějž tak chce upozornit protesty. „Když se to nepodaří, tak by podle mého názoru došlo k devastaci českého zemědělství, začala by další vlna vybíjení stád,“ řekl České televizi prezident komory Jan Veleba.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) již dříve záměr komory demonstrovat odmítl a podle svých slov motivaci tohoto pro něj překvapivého kroku nechápe. A to i proto, že sám považuje situaci za vážnou a snaží se ji od poloviny prosince řešit. „Máme připraveny nástroje, které by zemědělcům i zpracovatelům měly umožnit přežít,“ tvrdí.

Jsou ceny mléka příliš nízké? (zdroj: ČT24)

AK předkládá devět požadavků, například prosadit na Radě ministrů EU zavedení exportních dotací na vývoz sušeného mléka a másla do třetích zemí z EU, a tím vyřešit aktuální nadvýrobu této komodity. Chce také co nejrychleji vyrovnat dotace mezi starými a novými členskými zeměmi EU.

Jan Veleba, prezident Agrární komory:

„Chceme, aby se podmínky vyrovnaly, aby skončila defenzivní agrární politika, kdy se jenom slepě podřizujeme Evropské unii.“


Farmáři v ČR dostávají podle AK nejnižší cenu za mléko z celé EU. Mlékárny také začínají vypovídat smlouvy na odběr mléka. Jeho cena se meziročně snížila o 40 procent a dovozy zahraničních mléčných výrobků obchodními řetězci rostou. Údajně hrozí, že dokonce některé mléko nebude od zemědělců odebráno.

Petr Gandalovič
Zdroj: ČT24
Vydáno pod