Policisté chtějí u soudu vidět sedm lidí kvůli Union bance

Ostrava - Sedm lidí, kteří rozhodovali o poskytování rizikových úvěrů ve zkrachovalé Union bance, navrhli policisté postavit před soud. Detektivové škodu vyčíslili na více než tři miliardy korun. Všem sedmi obviněným hrozí až osm let vězení. Podle policie se dopustili dvou trestných činů, porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Mezi obviněnými je mimo jiné také bývalý šéf Union banky Radovan Vávra. Informoval o tom dnes mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Policie v souvislosti s nezákonnými úvěry v minulých letech obvinila také bývalého šéfa UB Radovana Vávru. Toho chtěl olomoucký vrchní státní zástupce z obžaloby původně vynechat. Policie ho ale vrátila zpět do hry. Na lavici obžalovaných by podle policie měl usednout také bývalý člen představenstva banky a ředitel pro obchod Tomáš Michal, místopředsedkyně představenstva Alena Pejčochová, vrcholný manažer společnosti Union Group Radek Žingor, generální ředitel peněžního ústavu Tomáš Seidler a také členové představenstva banky Miroslav Fučík a Jiří Babiš. Z hlediska trestního zákona se v kauze nejednalo o zločinné spolčení, nicméně nelze vyloučit, že se manažeři v jednotlivých úvěrech prolínali.

"Obvinění měli v letech 1999 až 2003 v jednotlivých případech, společně s
dalšími odpovědnými osobami, rozhodovat o poskytnutí několika desítek úvěrů, které buď nebyly splaceny vůbec, nebo byly splaceny jen částečně,
přičemž dlužníkům byla opakovaně prodlužována lhůta splatnosti,„ uvedl dnes Skřepek. Dodal, že úvěry v řádech desítek až stovek milionů korun byly často použity k řešení předchozích úvěrů u Union banky. Osoby odpovědné v bance za tyto transakce si podle policie byly vědomy vysoké rizikovosti úvěrů. “Dlužníci často vykazovali extrémně vysokou zadluženost. Téměř nevykonávali podnikatelskou činnost," doplnil.

Reportáž Lucie Edrové a Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Policie dávala návrh na obžalobu již před dvěma lety 

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality dával návrh na podání obžaloby už v roce 2007. Státní zástupce jim ho ale vrátil, jelikož žádal více důkazů. Policejní spis ke kauze Union banka teď čítá několik desítek tisíc stran. Škoda v návrhu na obžalobu překračuje tři miliardy korun.

Roman Skřepek, mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality:

„Součástí těch důkazních materiálů jsou pochopitelně výslechy jak obviněných, tak svědků, jsou tam auditorské zprávy, jsou tam veškeré dokumenty k poskytnutým úvěrům, výpisy z účtů a podobně.“


Obviněni i dva Italové
 

Celkem by mělo před soudem za machinace v bance stanout devět lidí. Policisté totiž obvinili i dva italské finančníky Giuseppa Roselliho a Paola Catalfama. Jejich podíl na nezákonných transakcích se ale řeší zvlášť. „V případě cizinců byl návrh na podání obžaloby podán státnímu zastupitelství loni v listopadu. Nepodíleli se na všem. Proto bylo v jejich případě vyšetřování ukončeno dříve a nyní se dodělal zbytek,“ vysvětlil Skřepek.


Ostravský finanční ústav zbankrotoval koncem května 2003 a uvízly v něm vklady 130 000 klientů. K soudu přihlásilo 75 000 věřitelů pohledávky za 17,2 miliardy korun. Odškodnit jich zbývá ještě 29 tisíc. V ostravské bance zbyl majetek za více než osm miliard korun.