Stát chce dotovat více hypoték

Praha - Stát již nyní dotuje některé hypotéky. Na slevu ve výši jednoho procentního bodu z úroku je ale těžké dosáhnout, omezuje ji totiž celá řada podmínek. A právě podmínky vyplácení příspěvku chce zmírnit návrh ministerstva pro místní rozvoj. Státní dotace by se tak mohli dočkat všichni lidé do 40 let, kteří čerpali hypotéční úvěr v posledních čtyřech letech. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny.

O státní úrokovou dotaci k hypotečnímu úvěru může nyní žádat jen ten, komu je méně než 36 let a pořídil si na úvěr nemovitost starou alespoň dva roky. Státní příspěvek je přitom možné čerpat jen z omezeného základu, a ne z celé částky hypotéky.

Podmínka 36 let zůstane - ale pouze pro uzavření hypoteční smlouvy, a nikoliv u žádosti o samotnou podporu. V praxi by to znamenalo, že o státní úrokovou dotaci by si mohli nově zažádat i lidé, kteří jsou nyní starší 36 let. Musejí ale splnit podmínku, že hypotéku čerpali po 1. lednu 2005 a v okamžiku podpisu smlouvy jim ještě nebylo 36 let. Celý problém u těchto klientů spočívá v tom, že řada z nich si o státní úrokovou dotaci před lety nepožádala. Důvodem byla tehdy nulová státní úroková dotace.

Zmírnění podmínek možná ještě letos

Záměrem ministerstva je prosadit navrhovanou změnu ještě letos. „Tento návrh by mohl být schválen ještě za činnosti současné vlády, tedy v letním období tohoto roku. Na druhou stranu neschválení této novely nebude mít žádné katastrofální důsledky. Jde maximálně o stovky případů, kterých by se nová legislativa týkala,“ upřesnil ředitel odboru bytové politiky ministerstva Pavel Rakouš.

Původní plán podle Rakouše počítal prosadit návrh do konce června, účinnost by pak byla od letošního 1. října. Kvůli výměně vlády je ale možné, že se nepodaří nařízení do konce tohoto měsíce schválit, a tak je podle něj reálné uvažovat o účinnosti do počátku příštího roku.

Podle platné legislativy se výše státní úrokové dotace u hypoték odvíjí od průměrné výše úroků těchto úvěrů v předchozím roce. Pokud tato hodnota spadne pod pět procent, pak dotace v následujícím roce činí nula procent. To se dělo právě v letech 2005 až 2008. Teprve od letošního února se dotace zase zvýšila na jeden procentní bod. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž stanovilo za rok 2008 průměrnou úrokovou sazbu na více než 5,6 procenta.

V případě bytu je maximální částka, ze které se procentní bod určuje, 800 tisíc korun. U rodinného domu s jednou bytovou jednotkou je limit 1,5 milionu korun.