Hyundai přesune část výroby vozů i20 z Indie do Evropy

Dillí - Do poloviny příštího roku plánuje největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor přesunout více než třetinu výroby svého modelu i20 z Indie do Evropy. Uvedl to dnes šéf indické divize H. S. Lheem. Firma chce podle dřívějších informací indického listu The Economic Times produkci přemístit do některého ze svých závodů v České republice, na Slovensku či v Turecku.

Hyundai hodlá přesunout do Evropy výrobu zhruba 70 000 vozů i20 ročně, aby získala daňové výhody. Společnost má v současnosti v Indii kapacitu pro výrobu 200 000 vozů i20 ročně.

Mluvčí českého závodu automobilky Hyundai v Nošovicích Petr Vaněk minulý měsíc potvrdil, že firma o přesunu produkce uvažuje. Upozornil však, že výroba pravděpodobně nebude umístěna do Nošovic.

Výroba Hyundai i20 míří i do Česka (zdroj: ČT24)

Společně s dceřinou firmou Kia se Hyundai řadí na místo pátého největšího výrobce automobilů na světě. Společnost loni v listopadu oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila předloni v prosinci sériovou výrobu vozů u slovenské Žiliny.