Také E.ON zlevní plyn - o čtyři procenta

České Budějovice - Také společnost E.ON zlevní od 1. října plyn pro domácnosti a maloodběratele v průměru o 4,07 procenta. Konkurenční RWE už ve čtvrtek oznámila zlevnění o 2,5 procenta. E.ON má přibližně 110 tisíc zákazníků především na jihu Čech. V letošním roce snižuje ceny plynu pro domácnosti už potřetí. Nejdříve zlevnil v dubnu o dvě procenta, v červenci pak o dalších devět procent.

„Hlavním důvodem zlevnění je zejména pozitivní vývoj kurzu české koruny vůči dolaru a pokles ceny ropných derivátů a surovin na počátku letošního roku,“ vysvětlil mluvčí E.ON Vladimír Vácha. Nechtěl přitom odhadovat, jaký bude vývoj ceny na počátku příštího roku. Podle něj se bude o ceně rozhodovat v listopadu. Bude záležet na cenách ropy a zemního plynu, které začaly růst.

E.ON ovládá bývalou Jihočeskou plynárenskou (JČP), která zabírá asi čtyři procenta trhu, a má podíly v distribučních firmách se čtvrtinovým podílem na trhu s plynem. Zatím je koncern dvojkou na tuzemském trhu za ČEZ v elektřině a za RWE v plynu.

Český E.ON patří do německého koncernu E.ON Energie AG, který je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. Plynem a elektřinou zásobuje asi 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina zásobuje elektřinou v jižních Čechách a na jižní Moravě 1,4 milionu odběratelů, a tím má zhruba pětinový podíl na trhu.

Mimo JČP vlastní E.ON ČR také téměř 50 procent v Jihomoravské plynárenské a více než 73 procent v Pražské plynárenské. Společně se skupinou Czech Coal provozuje ještě Teplárnu Otrokovice a Energetiku Malenovice.

Od 1. října sníží ceny zemního plynu pro domácnosti v průměru o 2,5 procenta také skupina RWE. Průměrná cena od začátku roku tak klesne o více než 11 procent. Další zlevňování v příštím roce firma neočekává. RWE dodává v ČR plyn více než 2,3 milionu konečných zákazníků.

Plynový hořák
Zdroj: ČT24