Chomutov radí ostatním městům jak zatočit s neplatiči

Chomutov – Chomutovská radnice nabídla všem městům, která mají potíže s dlužníky podrobný návod, jak proti nim postupovat. Chomutov, který začal „válku s dlužníky“ jako první v republice, na začátku několikrát narazil na nesouhlas úřadů nebo soudů. Příručka ukazuje, jak se podobným konfliktům vyhnout.

V chomutovské kuchařce se můžou starostové obcí inspirovat různými „ověřenými fígli“, jak se s neplatiči vypořádat. Například v případě prostitutek, které často nabízejí své služby cizincům, je dobré vymáhat eura. Koruny totiž kvůli zákonu o životním minimu prostitutkám zabavit nelze. O eurech ale v tomto zákoně není ani slovo.

Hlavní náplní neplatičů zase podle chomutovské radnice často bývá sledování televize. „Zabrání televize, počítačů a další elektroniky nejvíce bolí. Proto televize, pokud jim je sebereme, je to ten největší trest,“ vysvětluje chomutovská primátorka Ivana Řápková. Podle magistrátu přitom drahá elektronika v domovech neplatičů rozhodně nebývá výjimkou.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Chomutovská radnice přiznává i chyby, zabavování peněz dlužníkům v den výplaty sociálních dávek jí zakázal soud. V případech, kde to zákon umožňuje, zase Chomutov začal využívat jako exekutorů úředníky z radnice.

Starostové a úředníci z měst, které tíží problémy s dlužníky, chomutovskou příručku vítají. Autoři kuchařky přitom připouštějí, že jejich příručka není všelék. Do doby, než se změní současné zákony o exekucích, by ale mohla pomoci.