Apple se na pár hodin stal největší firmou na světě

New York - Technologický gigant Apple se stal největší veřejně obchodovanou společností na světě. Na první příčce se ale udržel pouze na pár hodin. Ropná společnost Exxon Mobil během úterního obchodování útok odvrátila a díky růstu akcií před koncem obchodování se vrátila na první místo.

Applu stačila tržní kapitalizace 335 miliard dolarů k tomu, aby svrhla po mnoha letech Exxon Mobil z trůnu. Technologické jablíčko přitom už delší dobu boří důležité milníky. V minulém roce se mu podařilo v tržbách překonat svého rivala Microsoft a letos ho dokonce překonává v čistém zisku. Za pokořením Exxon Mobil ale nestojí ani tak síla Applu, jako propad akcií ropného giganta, které odepsaly za poslední týden přes deset procent. 

Branislav Soták, analytik Patria Finance

„Za poklesem Exxon Mobilu stojí prudké výprodeje, které postihují taktéž komodity, a v souvislosti s poklesem ceny ropy padají i akcie ropných titulů.“ 

Divoké otřesy na burzách z posledních dní přesto Applu pomohly. Na rozdíl od ostatních propadly jeho akcie pouze o tři procenta. Samotný vývoj akcií Applu je pak jako příběh z pohádky. Od roku 1997, kdy firma téměř zkrachovala, připsala na burzách přes 10 300 procent a analytici jí předpovídají další růst. 

Reportáž Tomáše Poděbrada (zdroj: ČT24)

„Investoři, když kupují akcie Applu, tak projevují větší důvěru v budoucí růst a podnikání a méně oceňují reálná aktiva, což je zase případ Exxonu, kde reálná aktiva tvoří velkou část ohodnocení. Z nich nejvýznamnější jsou doposud nevytěžené rezervy,“ myslí si analytik Patria Finance Branislav Soták. 

„Apple má navíc výhodu v produktech. Firma přichází pravidelně na trh s hi-tech novinkami, které každý chce. Růst je nezastavitelný,“ dodává Lawrence Haverty z Gamco Investors. Podle analytiků může Apple v budoucnu předstihnout Exxon Mobil i na delší dobu než jen na pár hodin. Optimistické odhady hovoří dokonce o tom, že by se firma mohla stát první firmou světa, jejíž ocenění přesáhne bilion amerických dolarů.

Vydáno pod