Rozsáhlá regulace může omezit hospodářský růst v unii

Praha - Česká bankovní asociace (ČBA) varuje, že prohlubování regulace finančních trhů na úrovni celé EU může omezit ekonomický růst unie, tedy i České republiky. Plánovaná regulatorní pravidla totiž mohou omezit poskytování úvěrů, respektive vývoj ekonomiky. Opatření mohou mít v eurozóně dopady v propouštění zaměstnanců nebo zpomalení růstu hrubého domácího produktu.

Bankovní asociace s odkazem na Institut mezinárodních financí uvedla, že chystaná opatření mohou v eurozóně přinést ztrátu až pěti milionů pracovních míst a zpomalení růstu HDP o 4,4 procentního bodu během následujících deseti let. „Mimo jiné to znamená pokračování recese či stavu blízkému recesi až do roku 2014. Analýza přitom vznikla ještě před myšlenkou bankovní daně a neuvažuje například pákový poměr a některé požadavky na likviditu,“ uvádí se v tiskové zprávě ČBA.

Prezident ČBA Jiří Kunert

„Snaha evropských a světových politiků zabránit opakování let 2007 a 2008 je pochopitelná. Nadměrná regulace však míří mimo příčiny krize a může vést k omezení úvěrové aktivity bank. Kromě toho postihuje i regiony, kde se bankéři drželi zásad obezřetného podnikání a kde dohled nijak neselhal. Pokud se všechny návrhy dostanou do praxe, může dojít k omezení ekonomického růstu i o několik procentních bodů ročně.“

České banky jsou dostatečně likvidní

Podle bankéřů se pravidla vyžadující posílení kapitálové přiměřenosti bank zdejšího finančního sektoru nijak zvlášť nedotknou, protože české banky mají kapitálu dostatek. Pravidla ovšem mohou omezit úvěrové aktivity některých významných finančních domů v dalších státech Evropské unie, výrazně zpomalit hospodářské oživení v Evropě, a tak negativně ovlivnit český vývoz. Stejný může být i dopad dodatkové daně na bankovní sektor.

S rostoucí regulací jde v ruku v ruce i rostoucí kritika prezidenta Václava Klause nebo České národní banky. Centrální banka odmítá dlouhodobě rostoucí pravomoc orgánů EU dohlížejících na fungování finančního trhu. Současné plány EU totiž berou podle ČNB národním dohledovým orgánům pravomoci, ale odpovědnost za fungování trhu jim ponechávají stejnou. Ve druhé půlce září Evropský parlament definitivně schválil novou podobu finančního dohledu v Evropské unii.

Schválená podoba unijního finančního dohledu, která by měla začít fungovat již od počátku příštího roku, počítá se vznikem čtyř nových institucí. Tři z nich budou dohlížet na banky, pojišťovny a finanční trhy. Čtvrtá bude sledovat vznik případných rizik v členských státech EU pro celou unii.