Čína se v MMF dere do popředí

Washington – Čína se stane třetí nejmocnější zemí v rámci Mezinárodního měnového fondu (MMF). Získá totiž větší počet hlasovacích práv. Na prvních místech zůstanou Spojené státy a Japonsko. Polepší si ale i Indie, Brazílie a Rusko. Velké země s rozvíjející se tržní ekonomikou se tak dostanou do první desítky nejvlivnějších členů. Změny jsou výsledkem dlouho připravované reformy, kterou v pátek schválila výkonná rada fondu. Musí s ní ale ještě vyslovit souhlas všech 187 členských zemí.

MMF se reformuje, rozhodovat nechá rychle rostoucí ekonomiky

Výkonný ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn

„Tato historická dohoda je nejpodstatnější reformou v 65leté historii fondu a dosud největším přesunem vlivu ve prospěch rozvíjejících se trhů a rozvojových zemí a je uznáním jejich rostoucí role v globální ekonomice.“

Dohoda, kterou před dvěma týdny schválili ministři financí skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik G20 v Jižní Koreji, je potvrzena. Podle ní se na rychle se rozvíjející země přesune od menších evropských zemí a Saúdské Arábie více než šest procent hlasovacích práv. Vedení MMF také potvrdilo dohodu, podle níž se evropské země ve 24členné výkonné radě vzdají dvou křesel z osmi až devíti, které drží nyní. Dokončení dohody a její uvedení v platnost tak bude trvat zřejmě několik let. G20 za konečný termín realizace dohody stanovila říjen 2012.

Poválečné uspořádání v MMF už velké rozvojové země podrobují kritice dlouho. Poměr ekonomických sil ve světě se totiž mění s tím, jak se tyto nadějné ekonomiky dostávají do popředí. Čína se letos stala druhou největší ekonomikou světa a prudký vzestup zažívá i Indie nebo Brazílie. Rychle rostoucí ekonomiky nyní už nebudou mít pocit, že „jsou sice pozvány ke stolu, ale zůstávají malými hráči“, řekl Strauss-Kahn.

Pováleční parťáci přibrali další ekonomické giganty

Prim v mezinárodních finančních institucích hrají od jejich založení na konci druhé světové války USA a Evropa, které si také rozdělují funkce šéfů MMF a Světové banky. Ve výkonné radě MMF dosud dominovala pětice zemí složená z USA, Japonska, Německa, Francie a Británie. Tato skupina se nyní rozšíří na deset a kromě čtveřice rozvojových mocností se do ní zařadí Itálie.