Hrozí nedostatek kakaa? Klíčoví exportéři nepřijímají objednávky

Hamburk/Abidžan - Pět klíčových vývozců kakaa z Pobřeží slonoviny přestalo přijímat nové objednávky. Vývozci reagují na překvapivý zákaz vývozu, který v neděli vydal nově zvolený prezident Alassane Ouattara. Sdružení evropských výrobců čokolády a sušenek Caobisco nicméně tvrdí, že evropští zpracovatelé kakaa by alespoň v krátkodobém výhledu neměli nedostatek bobů pociťovat.

Zdroje v Abidžanu pod podmínkou zachování anonymity firem uvedly, že vývoz bobů, které byly řádně registrovány u příslušných orgánů, pokračuje. Do hlavního vývozního přístavu dál jezdí také auta s nákladem bobů, ale už jen v omezeném počtu. Boby pak končí v přístavních skladech, protože nikdo už jim k vývozu nedá registraci.

„Kakao nakupujeme, ale neregistrujeme je u BCC (orgánu pro regulaci vývozu). Čekáme na instrukce z ústředí i na uvolnění skladů v přístavu,“ řekl zástupce jedné z exportních firem.

Kakao nedostatkovým zbožím? (zdroj: ČT24)

Pobřeží slonoviny je největším vývozcem bobů na světě. Z jeho plantáží pochází bezmála polovina světové produkce kakaa. Nyní se ale země zmítá v politické krizi. Ouattara vydal zákaz vývozu kakaových i kávových bobů zatím na jeden měsíc. Obchodníci i zpracovatelé kakaa ale zůstávají v nejistotě. „Největší hráči podnikají opatření, aby sami sebe zabezpečili. Lidé nakupují stále více kakaa, aby snížili svá rizika,“ uvedl v reakci na situaci velký evropský obchodník s kakaem, který si nepřál být jmenován. „Každý se potácí ve tmě,“ dodal.

Na trzích vládne vyčkávací taktika

Cena kakaových bobů v pondělí na světových trzích zaznamenala největší skok od roku 2008 a dostala se na zhruba roční maximum 3 340 dolarů (zhruba 60 tisíc korun) za tunu. Dnes cena mírně klesá. Obchodníci totiž vyčkávají, jak se na Pobřeží slonoviny vyvine situace. Navíc Indonésie nabídla, že může zvýšit objem vývozu svých bobů. V růstu ale zatím pokračuje cena kakaového másla, což je hlavní složka při výrobě čokolády.

A optimistické prognózy mají ohledně situace na Pobřeží slonoviny i někteří zpracovatelé. „Nakonec budou schopni vyvážet dál. Kakao půjde tranzitem přes Ghanu nebo jiné země, a ven se dostane,“ míní jeden z manažerů švýcarské společnosti Diapason Commodities Management.

Evropa může zůstat klidná

A i další velcí evropští zpracovatelé kakaa ujišťují, že se lidé zatím nemusí nedostatku bobů, a tím pádem i čokolády obávat. „Asociace Caobisco a její členové ujišťují spotřebitele, že zákaz vývozu v krátkodobém výhledu neovlivní schopnost sektoru zpracovávat čokoládové výrobky, které spotřebitelé žádají, a to v kvalitě, kterou očekávají,“ uvedla asociace ve svém prohlášení. Caobisco hájí zájmy skoro 2 000 firem v odvětví výroby čokolády a cukrovinek, sídlo má v Bruselu.

„Jako hlavní koncový zpracovatel kakaa z Pobřeží slonoviny Caobisco a členové teď pracují s dodavatelskými společnostmi a ostatními relevantními organizacemi na dalším vyjasnění komunikace (o zákazu vývozu),“ píše se ve zprávě sdružení.

Pobřeží slonoviny se zmítá v nejistotě od loňského 28. listopadu, kdy se konaly zmíněné prezidentské volby. Ačkoli v nich zvítězil Ouattara, jehož uznala mezinárodní komunita, jako vládce vystupuje i Laurent Gbagbo. Oba složili i přísahu a jmenovali každý svou vládu.

Vydáno pod