Stát uleví firmám, zaplatí to lidé na zdravotním

Praha – Ministerstvo financí zvažuje, že sníží odvody firmám, ale nechá lidem strhávat více peněz z platu na zdravotní pojištění. Ti s příjmem nad 18 tisíc korun by na tom prodělali. Píše o tom Mladá fronta Dnes s odvoláním na materiál, který prý připravují experti ministerstva pro daňovou reformu.

Vláda slíbila firmám, že jim při změně systému penzí uleví a o dva procentní body sníží odvody na pojistném za zaměstnance. Tyto peníze samozřejmě budou chybět a experti navrhli, že by se daly získat od zaměstnanců tím, že by každý z nich odváděl víc na zdravotním pojištění.

Pro člověka, který vydělává 20 tisíc korun hrubého, by to znamenalo, že zatímco dosud na zdravotním pojištění odevzdal 900 korun, nyní by to nově bylo 1 300 korun. Při ohlášeném zvýšení DPH by tak stát znovu sáhl do peněženek lidí. Daňová reforma, ke které se návrh vztahuje, by měla začít platit v roce 2013.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta komory daňových poradců Jiřího Nekováře by ovšem zvyšování odvodů pro obyvatelstvo nebylo krokem správným směrem. „Já si myslím, že nelze zatěžovat zaměstnance dalšími odvody,“ řekl v rozhovoru pro ČT24. Podle Nekováře by měl stát hledat nové příjmy jinde - například ve zdanění dividend.

Libor Dušek, institut CERGE-EI:

„U nás už je poměrně vysoce zdaněná práce a je velmi těžké nebo nákladné dále zvyšovat zdanění práce, tedy ještě víc zvyšovat pojistné nebo daně z příjmu.“

Deník podle návrhu propočítal dopady na lidi s různými příjmy. Nízkopříjmoví zaměstnanci, kteří nemají děti a berou do 11 tisíc Kč hrubého, by si mírně pohoršili. Člověk s příjmem od 11 tisíc do 18 400 hrubého by si mírně polepšil, u vyšších platů je rozdíl v neprospěch zaměstnanců i několik set korun.