Chceme zpět část spotřební daně z nafty, volají dopravci

Praha - Tuzemští autodopravci chtějí znovu iniciovat jednání o zavedení takzvané profesionální nafty, kdy by se jim vracela část z již zaplacené spotřební daně z pohonných hmot. Návrh reaguje na rostoucí ceny pohonných hmot a podle dopravců by byl přínosný nejen pro ně samotné, ale i pro stát. Ministerstvo financí podrobnosti návrhu nezná, podobná opatření ale odmítá, protože předpokládá, že by snížila rozpočtové příjmy.

Podle sdružení autodopravců Česmad Bohemia by dopravci mohli dostávat z každého koupeného litru nafty u tuzemských čerpadel zhruba korunu zpět. „Ve státním rozpočtu by tak zůstalo přes deset korun z litru,“ připomněl mluvčí Česmadu Martin Felix.

Navrhované opatření by mělo být podle Česmadu přínosné nejen pro dopravce, ale i pro stát. Motivovalo by totiž dopravní firmy k tomu, aby opět začaly tankovat v Česku. Kvůli loňskému zvýšení spotřební daně z nafty více než čtvrtina dopravců začala kupovat naftu v levnější cizině, a stát tak přišel podle odhadu karetní společnosti DKV o zhruba osm miliard korun. Profesionální naftu používá k motivování dopravců například Slovinsko, Itálie nebo Belgie. O jejím zavedení v současnosti uvažuje i sousední Slovensko.

Rozhovor s Martinem Felixem (zdroj: ČT24)

Profesionální nafta by se zneužívala, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo financí zatím podle mluvčího Ondřeje Jakoba nebylo s podrobnostmi iniciativy seznámeno. „Dlouhodobě však jsme proti takovým návrhům. Důvodem je velká možnost zneužívání tohoto ustanovení, zvýšené administrativní náklady a samozřejmě potenciální výpadek příjmů veřejných rozpočtů,“ uvedl.

O snížení spotřební daně z nafty o 2,40 koruny na litr dlouhodobě usilují Věci veřejné. Slibují si od toho snížení ceny, vyšší prodej, a tedy i vyšší příjmy státního rozpočtu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím ale nesouhlasí. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí by sazba musela klesnout přinejmenším o 2,50 Kč na litr, aby se Česko dostalo do konkurenční pozice vůči Rakousku a Polsku. Výsledkem by ovšem byla ztráta pro státní rozpočet.

Dopravci: Koruna se státu vrátí

K podobnému názoru došel i Česmad Bohemia, proto trvá pouze na snížení o korunu, které by se mělo vyplatit nejen dopravcům, ale i státu. „Profesionální nafta má tu výhodu, že se jim potom ta investovaná koruna vrátí. Je jistota, že se to nerozplyne v řetězci mezi pumpaři a distribucí. Na druhou stranu je to opravdu málo, ale bohužel není tam prostor pro větší snížení, proto ho ani nenavrhujeme,“ upozornil Felix v rozhovoru pro ČT24.

V Česku je nyní pátá nejdražší nafta v Evropě. Ceny pohonných hmot jsou nyní nejvyšší za posledních pět. Důvodem je zdražování ropy kvůli nepokojům v arabských zemích. Litr nafty se na konci minulého týdne u čerpacích stanic prodával v průměru za 33,35 koruny, tedy asi o korun dráž než na začátku roku.