Temelín pojme i obří reaktory

Praha – V jaderné elektrárně Temelín můžou vyrůst dva obří reaktory, každý o výkonu 1 600 megawattů. Ukázal to průzkum společnosti ČEZ, který zkoumal možnosti jejich zapojení a vliv na přenosové sítě. Až dosud se přitom odborníci domnívali, že stavět v Temelíně tak velké reaktory reálné není. Pokud by se ČEZ rozhodl tyto bloky vybudovat, Česko by se mohlo stát jednou mála zemí vedle Francie, Finska, Číny a Japonska, kde by vyrostly reaktory tak vysokého výkonu. V dnešním vydání o tom píše deník E15.

V Temelíně dnes fungují dva tisícimegawattové bloky. „Náš průzkum ukázal, že výkon Temelína by bylo možné případně rozšířit o 3 200 megawattů. Vzhledem k velikosti těchto bloků jsme museli zkoumat možnosti jejich zapojení do přenosové sítě, možnosti jejich chlazení, a také to, kde přesně by mohly být postaveny. Zjistili jsme, že neexistují žádná omezení,“ řekl E15 ředitel investiční divize ČEZ Peter Bodnár.

Výsledek průzkumu je dobrou zprávou hlavně pro francouzskou společnost Areva, která velké bloky EPR nabízí. Má jistotu, že její nabídka v konkurenci dalších uchazečů o dostavbu Temelína nebude nevýhodou. „Ve výběrovém řízení se rozhodneme pro nejlepší řešení podle jiných kritérií, velikost bloků může být různá,“ řekl deníku Bodnár. Další uchazeči o dostavbu Temelína nabízejí reaktory, jejichž výkon bude o 400 až 500 megawattů nižší.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová potvrdila, že velikost reaktorů nemá nepříznivé dopady na jejich bezpečnost. „Z hlediska toho, co je naší starostí, je blok EPR srovnatelný s dalšími dvěma kandidáty,“ řekla Drábová.

Velké bloky by prodražily vedení o miliardy

Volba větších bloků Arevy by znamenala vyšší náklady pro operátora přenosové soustavy ČEPS, který by musel zdvojit elektrické vedení z temelínského Kočína do Přeštic u Plzně (116 kilometrů) a z Mírovky u Havlíčkova Brodu do Čebína u Boskovic (88,5 kilometru). Nové vedení by stálo třináct miliard korun oproti osmi miliardám v případě, že by vyhrál někdo z konkurentů Arevy.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americká firma Westinghouse, francouzská společnost Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Rozhodnutí o výběru dodavatele má padnout na jaře roku 2013. Nové bloky elektrárny by v tom případě mohly začít fungovat mezi lety 2020 a 2025. Náklady na jejich výstavbu se odhadují na několik set miliard korun.