Nejlépe se žije v Austrálii, ČR je průměrná

Praha - Nejlepší životní podmínky mají Australané. Vyplývá to ze speciálního indexu kvality života, který nově sestavila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ten hodnotí kvalitu života ve 34 zemích světa podle 11 kritérií, jako jsou například zaměstnanost, volný čas nebo průměrná délka života. Česká republika v hodnocení nijak zvlášť nezabodovala.

Průměrný Australan se dožívá 81 let, má slušný plat a přes padesát hodin týdně v Austrálii pracuje jen jeden člověk ze sedmi set. „Tři čtvrtiny lidí jsou podle průzkumů spokojeny se svým životem. Přitom průměr OECD je jen 60 procent,“ napsala organizace ve své zprávě.

Kanaďanům se dobře bydlí

Druhým nejlepším místem pro život je podle OECD Kanada. Ta si svou pozici zasloužila třeba za to, kolik pokojů mají tamní obyvatelé k dispozici pro život. Na jednoho Kanaďana vychází 2,4 místnosti. Švédsko zase bodovalo čistotou ovzduší.

Česká republika se nachází zhruba ve středu žebříčku. V některých bodech jsou její výsledky více než uspokojivé. Česko zabodovalo třeba v zapojení matek s dětmi do zaměstnání. Práci má 71 procent matek, jejichž děti začaly chodit do školy, zatímco průměr zemí OECD leží na 66 procentech.

Češi umírají poměrně brzy

Hůř si ale Česko stojí například v délce dožití. Zatímco Češi se v průměru dožívají 77,3 let, v zemích OECD je to v průměru o dva roky více. Češi se také často ostýchají říct, že jsou s kvalitou svého života spokojeni. „56 procent Čechů odpovědělo, že jsou se svým životem spokojeni, to je pod průměrem OECD, který činí 59 procent,“ uvedla organizace. Žebříček se ale dá brát vážně jen zčásti. Hodnotí totiž pouze země OECD a některá kritéria jsou počítaná z několik let starých dat.

OECD je často k České republice shovívavá. Co se týče pravidelné prognózy hospodářského růstu, je OECD optimističtější než Evropská komise i české ministerstvo financí. Česká ekonomika podle organizace v letošním roce stoupne o 2,4 procenta. Napřesrok by měl hospodářský růst v Česku zrychlit na 3,5 procenta. Ekonomice pomůže hlavně silná zahraniční poptávka.

Vydáno pod