V Česku se dál prodávají kojenecké láhve s bisfenolem

Praha - České obchody dál nabízejí kojenecké láhve s obsahem nebezpečného bisfenolu A (BPA), přestože od dnešního dne platí v celé Evropské unii zákaz jejich prodeje. O tom, že jsou tyto láhve stále na pultech tuzemských obchodů, dnes informovala mluvčí organizace Greenpeace Lucie Jakešová. Podle ní členové organizace objevili v českých prodejnách desítky těchto nebezpečných láhví a vše nahlásili České obchodní inspekci. Bisfenol A může už v malém množství způsobit rakovinu některých orgánů, astma, vývojové poruchy či cukrovku.

O zákazu bisfenolu A rozhodla Evropská komise po kampani environmentálních organizací, které upozorňovaly na vědecké důkazy o nebezpečnosti této látky. Přijatá směrnice zakázala od března výrobu a od června dovoz a prodej kojeneckých láhví s obsahem BPA v celé Evropské unii. Podle Greenpeace však české kamenné i internetové obchody polykarbonátové kojenecké láhve s BPA stále nabízejí.

Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace:

„České ministerstvo zdravotnictví se zákazem nesouhlasilo, nepřijalo včas vyhlášku transponující zákaz do českého právního řádu a odmítlo rozšířit zákaz na další produkty pro děti, ze kterých se může BPA uvolňovat. Řada prodejců, které jsme před několika měsíci na zákaz upozornili a vyzvali, ať polykarbonátové láhve s BPA okamžitě stáhnou, je má stále v nabídce.“

Již v minulosti Greenpeace varovalo, že podle vědeckých studií BPA může i v nízkých dávkách způsobit rakovinu prsu, varlat či prostaty, nárůst neplodnosti, astma, vývojové poruchy či cukrovku. „Malé děti jsou přitom nejohroženější,“ řekla Jakešová. Dospělí spotřebitelé se s BPA mohou setkat například při používání některých plastových krabiček na jídlo, nádobí do mikrovlnky, příborů, kávovarů a láhví na balenou vodu.

Dítě
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Vydáno pod