Soud pondělní stávku zakázal

Praha – Městský soud v Praze na popud ministerstva financí zakázal předběžným opatřením pondělní stávku odborů proti vládním reformám. Nebyla ohlášená tři pracovní dni před jejím začátkem, a podle soudu by se tak jednalo o zneužití práva na stávku. Pokud stávka bude, ponesou odboráři odpovědnost za případné škody. Rozhodnutí je vykonatelné, bylo doručeno na jednání vlády zástupcům odborových organizací. Stávku vyhlásili odboráři v pátek a ustoupit od ní nechtějí. Postup vlády odsoudili, s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Argumentují tím, že stávka byla vyhlášená podle ústavy, nikoli podle zákona o kolektivním vyjednávání, jehož paragrafy argumentoval soud. Pochybují o nezávislosti justice. Stávkový výbor se o definitivní podobě a času stávky vyjádří zítra. Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil ale řekl, že stávka bude.

Dnes odpoledne se měla vláda s odboráři sejít. Na jednání dorazil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Zavadil, předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Než ale začala samotná schůzka, dostali odboroví zástupci od Justiční stráže do rukou usnesení soudu o zákazu stávky.

Odboráři poté odešli a schůzka ani nekonala, vláda nicméně o situaci jednala. Premiér Petr Nečas (ODS) po té vystoupil s prohlášením, že pokud budou odboráři i přes zákaz soudu stávkovat, bude na nich vláda vymáhat škody do poslední koruny. Je mu líto, že odbory dnes s vládou nejednaly, kabinet je k dalším rozhovorům připraven. Stávka navzdory rozhodnutí soudu, by byla skandální, protože odbory by nerespektovaly verdikt nezávislého soudu. Byl by překročen Rubikon, řekl Nečas.

Předáci označili postup kabinetu za totalitní praktiky. Za takové situace s ministry jednat nechtěli. „Považujeme to za bezprecedentní a vůbec ne velmi rozumné, aby nám na půdě vlády před místností vlády byla předávána taková (soudní) rozhodnutí. Vyvolalo to v nás poměrně dost velké pobouření, je to horší situace než kdekoliv v Evropě,“ řekl Zavadil.

Stávka prý bude, ale není zatím jasné, kdy a v jaké podobě. Odboráři o tom budou dál diskutovat dnes večer a v neděli dopoledne. „Rozsudek nyní analyzujeme. Stávka je podle ústavy, ne podle zákona o kolektivním vyjednávaní,“ tvrdí Zavadil. Podle něj tak není nutné ohlašovat stávku tři dny dopředu. Odboráři zároveň zpochybnili nezávislosti justice.

Odboroví předáci nevyloučili, že by se stávka mohla odsunout, pak by ale mohla být razantnější. Plánovaná blokáda hlavních tahů v Praze a větších silnic po republice, která měla pondělní stávku doprovodit, by podle Dufka měla být nejspíš ještě rozsáhlejší. Zavadil se zmínil i o generální stávce. Podle původního plánu by se v pondělí od 03:00 do 16:00 měla zastavit městská doprava v Praze a Brně i vlaky po celé republice.

Názor právníka Miroslava Krutiny:

„Pokud bychom souhlasili s premisou, že se jedná o kolektivní vyjednávání jako takové, pak skutečně je ta lhůta dána zákonem a jedná se o tři dny. I kdyby soud neměl pravdu, což se může v důsledku ukázat, tak v tuto chvíli je jeho rozhodnutí je předběžně vykonavatelné, a tudíž je třeba ho respektovat. Pokud by přesto stávka proběhla, je v tuto chvíli považována za dá se říci za nezákonnou, odbory i jednotliví zaměstnanci, kteří by se jí účastnili, se vystavují určitým rizikům.“

Nečas v pátek, kdy odbory stávky vyhlásily, řekl, že jeho vláda nátlaku nepodlehne. Ustoupení od reforem podle něj nepřipadá v úvahu, parametry se ale mohou změnit. Uvedl, že právo na hájení zájmů respektuje. Nepřijatelné podle něj je ale brát si ostatní obyvatele „za živý štít a rukojmí“.

O zákonnosti stávky rozhodoval soud v minulosti několikrát, většinou však až po jejím skončení. V roce 1997 v době stávky na železnici rozhodoval soud v jejím průběhu. Městský soud v Praze vydal předběžné opatření, podle něhož by mohla být probíhající stávka nezákonná, a rozhodl, že železničáři jsou proto povinni se jejího organizování zdržet. Odbory se rozhodly ve stávce pokračovat, protest ukončily až o půlnoci na 9. února.