Daňový ráj pod lupou. Česko má dohodu s Jersey

Praha - Česká republika a vláda ostrova Jersey uzavřely dohodu o výměně informací v daňových záležitostech. Díky informacím z tohoto daňového ráje v Lamanšském průlivu tak bude moct Česko prověřit, zda byl příjem nebo majetek Čechů nebo tuzemských firem řádně zdaněn. Dohoda vstoupí v platnost po schválení Parlamentem a podpisu prezidenta.

Podle ministerstva financí jde o podpis již druhé z řady dojednaných dohod o výměně informací, které umožní tuzemským správcům daně získávat informace významné pro účely správy daní a vyšetřování daňové trestné činnosti. Díky dohodám bude možné zjistit, v čem společnost spoluvlastněná českým občanem podniká, kolik má český vlastník na kontě a kam z něj peníze posílá.

Již na počátku letošního roku dojednala vláda dohody o výměně informací s ostrovy Guernsey a Man. Česko dokončuje rovněž dohodu s Bermudami. V minulosti totiž tuzemské vlády kritizovalo OECD, podle něhož Česko v uzavírání dohod s daňovými ráji zaspalo, a dál tak přichází o „utíkající“ peníze.

Jersey je největší a nejjižnější ostrov Normanských ostrovů (Channel Islands). Leží v Lamanšském průlivu mezi pobřežím Francie a Británie. Sice patří mezi závislá území britské koruny, má ale vlastní měnu, zákony a parlament s rozsáhlou autonomií. Patří mezi nejrespektovanější daňové ráje vůbec, na ostrově např. neexistuje žádná daňová kontrola. Z českých společností zde sídlí např. PPF Petra Kellnera.

Přestože bývají jako daňový ráj tradičně zmiňovány především karibské Bahamy, Jersey není zdaleka jedinou evropskou lokalitou, kam podnikatelé umisťují sídla svých firem, aby se vyhnuly daním. Populární je také Lichtenštejnsko, Lucembursko, Monako nebo Švýcarsko, zájmu firem se těší i středomořský Kypr.