Microsoft představil zkušební verzi Windows 8

Anaheim – Americký softwarový gigant Microsoft dnes poprvé širší veřejnosti představil zkušební verzi operačního systému Windows 8. Výrobci tabletů, pro něž má nový operační systém řadu speciálně vyvinutých funkcí, začnou prodávat přístroje s Windows 8 nejdříve v polovině příštího roku, uvedla agentura Reuters.

Na každoroční vývojářské konferenci v kalifornském Anaheimu si nový operační systém mohlo vyzkoušet na 5 000 lidí, jimž Microsoft rozdal tablety od firmy Samsung s Windows 8. Operační systém je připraven k použití během několika sekund po zapnutí a uživatele automaticky zavede na domovskou stránku, která mu umožní připojení ke službám, jako je například Facebook. Windows 8 využívá méně paměti než jeho předchůdce Windows 7, čímž uvolňuje místo pro používání programů.

Fungování operačního systému má být podle Stevena Sinofskyho z Microsoftu zaměřeno právě na programy. Tomu odpovídá i to, že součástí Windows 8 bude vůbec poprvé internetový obchod s programy a aplikacemi.

Představení Windows 8
Zdroj: ČT24/Microsoft

Windows 8 má přilákat zejména mladší a technicky zdatné zákazníky

„Je jasné, že to není beta verze, ale když to uvážím, tak mě zaujala rychlost uživatelského rozhraní a způsob, jakým reaguje, a také prohlížeč Internet Explorer 10,“ prohlásil počítačový odborník Al Hilwa z firmy IDC.

Podle analytiků potřebuje Microsoft, jehož operační systémy lze stále nalézt ve více než 90 procentech osobních počítačů, pomocí Windows 8 přilákat zejména mladší a technicky zdatné zákazníky. Firma tak chce zastavit růst prodejů přístrojů a operačních systémů od firmy Apple.

Představení Windows 8 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod