Index PX propadl nejníže od července 2009

Praha - Pražská burza se dnes propadla na nejnižší úroveň od července 2009. Hlavní index PX byl v závěru proti pátku níže o 4,53 procenta na 907,4 bodu, tažen dolů zejména poklesem akcií elektrárenské skupiny ČEZ a obou bank. Výrazně spadly akcie pojišťovny VIG a technologické firmy KIT digital. Vývoj na pražském parketu následoval dění na většině evropských trhů.

„Nejistota spojená s dalším osudem Řecka radikálně ukončila čtyřdenní sérii zisků evropských akciových indexů,“ uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Index PX podle něj zaznamenal jeden z nejhorších výsledků dne a dnešní ztrátou se dostal na dohled hranici 900 bodů. Níže se podle něho pohyboval naposledy v červenci 2009.

Banky obchodované na pražském parketu se svezly na přetrvávající nedůvěře ve finanční sektor. Akcie Erste Group Bank klesly o 6,08 procenta na 483,70 koruny a cenné papíry Komerční banky ztratily 6,28 procenta a v závěru se prodávaly za 2 999 korun.

Výrazně ztrácely také akcie ČEZu, oslabily o o 5,26 procenta na 702 korun. ČEZ podle Adamkoviče ztrácel zřejmě kvůli vyřazení z polského indexu a také v očekávání dalších
personálních změn ve vedení firmy. Premiér Petr Nečas v rozhovoru pro dnešní deník Mladá fronta Dnes uvedl, že personální změny by po odchodu Martina Romana z funkce generálního ředitele ČEZ měly pokračovat, a to kvůli „rozpačitým výsledkům mnohých zahraničních akvizic“. 

I v Evropě táhnou pokles banky

Také akcie v západní Evropě v pondělí zastavily růst z minulého týdne a klesly o více než dvě procenta. Hlavní příčinou poklesu je vývoj kolem Řecka, zvláště strach z bankrotu země, a výsledky zemských voleb v Berlíně. V nich utrpěli další porážku konzervativci kancléřky Angely Merkelové. Pro ni je to v letošním roce už šestá volební prohra.

Koen De Leus, analytik makléřské společnosti KBC Securities

„Už to není vztah mezi trhy a ekonomikou, ale mezi trhy a politikou. Politici měli poznat, že se blíží krize a měli udělat víc. Problémem je v tom, že oni nejsou proaktivní. Přesouváme se od jedné krize ke druhé, pro trhy je to noční můra.“

Panevropský index FTSEurofirst 300 na počátku nového týdne klesl o 2,1 procenta na 917,75 bodu. Smazal tak velkou část zisků z uplynulého týdne, kdy si připsal 2,4 procenta. Oslabily hlavně akcie bank.

Kvůli Řecku mírně ztrácí i euro

Nový týden zahájila poklesem také jednotná evropská měna. V 17:30 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3642 USD a k jenu kleslo o 0,9 procenta na 104,25 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,66 procenta na 76,42 JPY.