Levandule se letos příliš neurodilo

Hampshire - Levandule je již nedílnou součástí kosmetického průmyslu. Letošní počasí ale jejím pěstitelům příliš nepřálo, čehož důkazem je právě končící sklizeň. Levandule se v tomto roce urodilo výrazně méně, a dá se tak předpokládat, že její cena poroste.

Přestože jsou levandulová pole tradičním symbolem francouzské Provence, výnosný byznys si na pěstování levandule založili i farmáři v jižní Anglii. „Výroba levandulového oleje je teď velmi výhodná. Jeho cena totiž výrazně vzrostla, především v minulém roce. Vzhledem k tomu, jak bylo to letošní léto složité, nebyla produkce oleje největší,“ uvádí majitel levandulové farmy v Hampshire Tim Butler. 

Nařezaná levandule se pěchuje do obřího mlecího bubnu, který oddělí řezanku a odpad odstraní ven. K užitku slouží pouze fialové paličky. Výroba oleje je už pak vcelku jednoduchá. Získává se ze řezanky za pomoci horké páry a vysokého tlaku, olej poté trychtýřem teče přímo do lahví. Následně se nechává ještě rok zrát, aby se rozležela vůně, stejně jako u vína. Sto mililitrů se dnes prodává za 33 dolarů. 

„V současné době mám 11 hektarů levandule, kterou pěstujeme ekologicky. Ale ekologické pěstování znamená nižší výnosy. Z 11 hektarů máme asi tolik jako z 30 akrů,“ vysvětluje správce farmy Ian Margetts. 

Levandulová vůně najde své místo i v kuchyni

Levandulové esence se pak přidávají do parfémů nebo toaletních mýdel. Stále častěji se využívá i v kuchyni, jak pro sladké, tak slané pokrmy. „Dříve se používala hlavně na osvěžení dechu. Dnes se odvar nebo rozdrcené květy přidávají do cukru, do krémů nebo do zmrzliny. Nakrájenou levanduli smíchám s česnekem a olivovým olejem a marinuji v tom například vykostěnou jehněčí kýtu,“ říká majitelka a šéfkuchařka restaurace v Kensingtonu Sally Clarke. 

Navíc levandule se rovněž stala velkým přínosem pro cestovní ruch Anglie. Stejně jako do Provence, i na jih Británie lákají modrá pole každoročně tisíce turistů. Nejčastějšími jsou návštěvníci z Číny.

Levandulový byznys (zdroj: ČT24)