Android zůstane dál otevřeným systémem

Los Angeles - Bývalý ředitel Googlu a současný předseda jeho představenstva Eric Schmidt chce rozptýlit spekulace kolem další budoucnosti operačního systému Android. Systém má zůstat dál otevřený pro všechny výrobce i přesto, že světová internetová jednička koupila mobilní divizi Motoroly. Současně se na mobilním trhu očekává útok mobilních Windows.

Google zaplatil za mobilní divizi Motoroly více než dvanáct miliard dolarů v hotovosti. Nákup vyvolal na scéně spekulace o tom, že by se otevřený operační systém Android mohl stát exkluzivní výbavou nových telefonů právě jen amerického výrobce. Vedení firmy teď ale obavy výrobců vyvrací. „Stále platí to, na čem jsme se dohodli se všemi partnery. Obchod s Motorolou v žádném případě neohrozí otevřenost Androidu pro ostatní výrobce,“ říká Schmidt. 

Do hry opět vstupuje Nokia s Windows

Google musí uklidnit výrobce už jen proto, že s nimi začíná vyjednávat Microsoft. Americký gigant se snaží s vylepšenou verzí svých mobilních Windows oslovit po Nokii i další velké výrobce, což se mu daří. „Microsoft oblékl bojovou zbroj a vyrazil do boje. Je to softwarová firma a všechno je teď mobilní, a tak mu nezbývá jít s Windows Phone na trh a dostat se zpátky do hry,“ uvádí redaktor serveru Cnet Roger Cheng. 

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Souboj vývojářů tak probíhá přímo na předvánočních pultech, kde se objevují iPhone 4S, Samsung Galaxy Nexus s Androidem a nebo nové Nokie s Windows Phone. Úspěch Windows by pak výrazně pomohl právě Nokii. „Je to dobrý začátek. Skutečnost je ale taková, že jde o docela obyčejný produkt Windows Phone. Bude to herkulovská práce získat od Apple a Androidu tento lukrativní trh zpět,“ myslí si ředitel výzkumu z CCS insight Ben Wood. 

Trh se totiž dělí i mezi samotnými výrobci. Mezi telefony bez operačního systému sice stále vede Nokia, ale v oblasti chytrých mobilů, na kterých se vydělávají největší částky nejvíce, se už o prvenství přetahují Samsung s Applem. Dřívější finská jednička i tak doufá, že jí sázka na Windows Phone vyjde.