Poradní ekonomický sbor Asociace krajů povede Švejnar

Praha – Na mimořádné konferenci Asociace krajů dnes na návrh předsedy asociace a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška vznikla Ekonomická rada Asociace krajů jako odborný a poradní orgán. Důvodem vzniku orgánu je prý předpoklad zhoršování dopadu hospodářské a ekonomické krize. Předsedou rady bude profesor Jan Švejnar, místopředsedou ekonomický expert ČSSD Jan Mládek. Poprvé se členové rady sejdou začátkem ledna, uvedl Hašek. Od středy má česká ekonomika schválený státní rozpočet. Sociální demokraté ho zkritizovali a označili ho za virtuální.

„Důvodem vzniku orgánu je předpoklad zhoršování dopadu hospodářské a ekonomické krize jak na Českou republiku, tak na regiony a výkon kompetencí, které máme v rámci veřejných služeb v regionech České republiky. Chci ale zdůraznit, že to není žádný truc podnik vůči vládní Národní ekonomické radě vlády. Tým renomovaných ekonomů bude pracovat na záležitostech, které budou simulovat možné dopady hospodářské krize především na kompetence krajů, budou se ale prolínat i s národní úrovní. Chceme, aby oba týmy v budoucnu spolupracovaly,“ dodal Hašek. 

Předsedou rady bude profesor Jan Švejnar. Ostatními členy pak Libor Dušek, Martin Fasman, Petr Havlík, Petr Kajnar, Stanislav Kázecký, Pavel Metlík, Luděk Niedermajer, Alena Nešporová, Václav Petříček, Vilém Semerák, Miroslav Zámečník a Alena Zemplinerová. Dvě jména - Švejnar a Zámečník - má nová rada společné s NERVem. „Zda to bude mít své pozitivní výsledky, to nevím, ale škodit to v žádném případě nemůže,“ míní ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Michal Hašek

„Když ministr financí doprovodí schválený státní rozpočet slovy, že na jaře ho musíme stejně změnit, protože ekonomická krize bude mít brutální dopady, pak to znamená nejistotu úplně pro všechny včetně krajů.“

Nejvíce by se podle něj mohly dopady ekonomické krize projevit v oblasti sociální péče a zdravotnictví. „Máme vážnou obavu, že pokud by se naplnily pesimistické scénáře a došlo by k poklesu nebo k zastavení ekonomického růstu a vláda by připravovala balíčky škrtů na jaře příštího roku, mohlo by se to mimo jiné týkat sociální péče,“ vysvětlil.

Další významnou oblastí, o kterou se kraje zajímají, je zdravotnictví. „Ministr zdravotnictví připravuje úhradovou vyhlášku a není vůbec jasné, kolik peněz v příštím roce do nemocnic půjde. Máme obavy, že nebudou například naplněny přísliby, které se týkají financování odměňování lékařů a dalších zaměstnanců nemocnic. Je také možné, že celkově přijde do nemocnic méně peněz než v uplynulých letech,“ míní Hašek.

Asociace krajů podle Haška také usiluje o zřízení vlastního poradního orgánu složeného z odborníků, podobně jako je vládní Národní ekonomická rada vlády. Hašek přitom připustil, že by mohl být nový orgán částečně propojen s vládním NERVem. „Budu navrhovat, aby se šéfem expertního sboru, který bude radit hejtmanům, stal Jan Švejnar,“ dodal. Podle šéfa Asociace krajů také nehrozí, že by krajské volby plánované na příští rok vedly k rostoucímu zadlužení regionů. Naopak prý poprvé po jedenácti letech existence krajů zadlužení kleslo o 8,5 procenta.