Italy děsí skandál s pančováním olivového oleje

Řím/Praha - Extra panenský italský olivový olej už není tak extra. Italští kontroloři totiž zjistili, že až čtyři z pěti prodaných lahví obsahují mnohem levnější a méně kvalitnější olej z oliv vypěstovaných v Řecku, Maroku nebo Tunisku. Italové si přitom na svém oleji velice zakládají. Doma ho má skoro každý. V obchodu s olivovým olejem ročně protočí pět miliard eur.

Italské noviny hovoří o skandálu s náhražkami tradičního olivového oleje jako o „olivové mafii“. „Prostě přidali trochu vysoce kvalitních oliv do těch levných a potom ho označili jako extra panenský - jako olej nejvyšší kvality,“ vysvětlil policista Giuseppe Vadala. Výrobci koupili levné olivy po 20 centech za kilo. Olej z nich pak ale prodávali jako kvalitní italský za čtyři eura. Jenže označení „extra panenský olivový olej“ může používat pouze výrobce, který splňuje přísná pravidla, a to jak při pěstování oliv, tak při jejich lisování.

„Neumíme si představit, jak bychom mohli produkovat olej za méně než 4 eura. Takže je jasné, že jde o podvod,“ tvrdí italský pěstitel oliv Massimo Gargano. Kontrolory na stopu olivové mafie přivedl ale také prudký nárůst dovozu olivového oleje ze zahraničí. Itálie každoročně vyveze 250 tisíc tun oleje. V roce 2010 ale dovoz překvapivě vzrostl o 100 tisíc tun. Kontroloři se proto začali ptát, kde dovezený olej skončil.

V levných olivách odhaleny pesticidy

V olivovém skandálu přitom nejde jen o samotnou kvalitu oleje, ale i o to, že levnější dovážené olivy se často stříkají postřikem, který obsahuje pesticidy. To může mít podle odborníků negativní vliv na lidské zdraví. „Riziko není akutní, to znamená nikdy ty koncentrace nejsou tak vysoké, abychom v reálném životě toto riziko potkali. Pak je tam riziko tzv. chronické, kdy dávky jsou sice nízké, ale když jsou dlouhodobé, tak to z hlediska zdraví není prospěšné,“ upozornila Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Pančování olivového oleje je pro Italy to samé, jako kdyby v Čechách někdo šidil pivo. Na Apeninském poloostrově ho používají téměř denně. Skandál navíc může výrazně snížit zájem o italský olivový olej v celé Evropě a poškodit už tak těžce zkoušenou italskou ekonomiku. Například do Česka se dováží hned několik značek olivového oleje z Itálie.

Češi se prý dopadů olivového skandálu bát nemusí

Přední prodejci olivového oleje v Česku nicméně tvrdí, že není důvod k obavám. „Produkty, které prodáváme, osobně testujeme. A pokud výrobce má certifikaci a olej nám nechutná, nezdá se nám kvalitní, tak ho neodebíráme,“ podotkla mluvčí Wine Food Market Kateřina Čapounová. Také Státní zemědělská a potravinářská inspekce už o kauze pančovaných olejů ví a v nejbližších dnech připravuje kontroly v českých obchodech.

Itálie je po Španělsku druhým největším výrobcem olivového oleje v Evropě. S olivovou mafií se tak policie potýká poměrně často. A nejde o jediný případ, kdy byly tradiční místní výrobky nelegálně nahrazeny dovozem ze zahraničí. V zemi se prodávala třeba mozzarela ze Spojených států nebo prosciutto z východní Evropy.