Čínský internetový gigant Alibaba plánuje zpětný odkup akcií

Peking - Čínský internetový gigant Alibaba Group chce z trhu stáhnout akcie své divize Alibaba.com, přičemž nyní je v oběhu 27 procent akcií. Mateřská společnost za ně nabídla celkem 2,5 miliardy dolarů. Alibaba.com je jedním z největších čínských portálů, který se specializuje na takzvané business-to-business (B2B) transakce.

Když portál Alibaba.com v roce 2007 vstoupil na burzu v Hongkongu, jeho naděje vypadaly více než slibně. Akcie tenkrát debutovaly se 170procentním růstem během jediného dne. Zájem investorů ale během let začal upadat a jen loni odepsaly přes třetinu hodnoty. Navíc posledních 14 dní se s nimi vůbec neobchodovalo. Firma se proto rozhodla měnit strategii. 

„Na 27 procent našich akcií je volně v oběhu. Oproti dvouměsíční průměrné tržní ceně nabízíme prémii 60 procent,“ přiblížil viceprezident Alibaba Group Šao Siao-feng. Zhruba čtvrtinový podíl akcií Alibaba.com drží velcí hráči typu Morgan Stanley, Vanguard Group nebo Capital International. Zpětný odkup chce financovat z úvěru ve výši tří miliard dolarů.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Edward Chuang, analytik Haitong International Holdings Limited

„Nemyslím si, že by se Alibaba už nikdy na burzu nevrátila. Možná je teď jenom nespokojená s tím, že investoři o její akcie na burze v Hongkongu nemají příliš zájem. Ale je velmi pravděpodobné, že firma akcie upíše na jiné burze.“ 

„Investoři mají dvě možnosti: První je přijmout cenu, kterou teď nabízíme, a druhá je cenu nepřijmout, a hra tak bude pokračovat dál,“ vysvětluje ekonomický komentátor Lin Jün. Podle některých analytiků souvisí zpětný odkup se záměrem Alibaby získat pod svou kontrolu společnost Yahoo. Alibaba to ale dementovala.