Citigroup neprošla zátěžovými testy

Washington - Zátěžovými testy ve Spojených státech neprošly čtyři z 19 klíčových bank, přičemž mezi neúspěšnými finančními ústavy je také třetí největší americká banka Citigroup. Výsledky testů zveřejnila tamní centrální banka (Fed). Většina největších bank ale bude mít dostatečný kapitál i v případě nenadálého šoku, který by finanční sektor zasáhl.

Kromě Citigroup neuspěly ani instituce SunTrust, Ally Financial a MetLife. Výsledky byly oznámeny až po skončení obchodování, akcie neúspěšných bank nicméně v elektronických systémech na výsledky reagovaly silným poklesem, v některých případech i přes šest procent.

Analytik FIO Banky David Brzek přesto vnímá závěry stress testů pozitivně. „Pokud vezmeme v úvahu poměrně složité podmínky, které Fed testoval, tak já si myslím, že výsledky nedopadly zase tak špatně. Je pravda, že bylo testováno pouze devatenáct největších bank, menší regionální banky testovány nebyly,“ uvedl pro ČT24. „Výsledky potvrzují, že finanční systém v Americe je už podstatně stabilnější a že by unesl i výrazně negativní scénáře.“

Negativní scénář počítal s recesí a vysokou nezaměstnaností

Podle scénáře nepříznivého vývoje, se kterým banka počítala, by musela americká ekonomika spadnout do další recese a míra nezaměstnanosti by vystoupila až na 13 procent. Počítá se i s dalším propadem cen nemovitostí až o 21 procent. Banky, které zátěžovými testy prošly, mají jak dostatečnou kapitálovou přiměřenost, tak dostatečné rezervy. Neúspěšné bankovní domy by naopak v případě naplnění nejhoršího scénáře mohly mít problémy s nedostatkem peněz.

Euro vs. dolar
Zdroj: Dan Kitwood/ISIFA/Getty Images

Vůbec nejhorší hodnocení si odnesla banka Ally Financial, u které Fed naměřil kapitálovou přiměřenost podle základního hlediska „Tier 1“ pouze 4,4 procenta. Zbylé tři banky, které neuspěly, nesplnily alespoň jeden z požadavků, většinou také ukazatel minimální kapitálové přiměřenosti.

Naopak zdaleka nejlépe dopadla Bank of New York Mellon, jejíž kapitálová přiměřenost činí 13,1 procenta. Dobře se vedlo i bance State Street, které Fed zjistil ukazatel kapitálové přiměřenosti 12,5 procenta. Velmi dobře si stojí také American Express. Hůře dopadla Bank of America a JPMorgan Chase & Co, i když i tyto banky testem prošly. „Všechny banky, které mají dostatek kapitálu v takovém scénáři, nejsou jen silné, ale prakticky nedobytné,“ citovala agentura Bloomberg analytičku Karen Shaw Petrouovou z Federal Financial Analytics.

Zátěžové testy amerických bank (zdroj: ČT24)