Odboráři odešli. Předvedli dvouhodinové divadélko, řekl Nečas

Praha - Premiér Petr Nečas označil dnešní chování zástupců odborových svazů jako dvouhodinové divadélko, poté co jednání tripartity po dvou hodinách opustili. Odbory nesouhlasily s předloženými materiály, které byly podle jejich slov zastaralé. Jednání se snažili zachránit zástupci zaměstnavatelů, když vyzvali zástupce odborů k návratu ke stolu, ti ale jednání definitivně opustili. Podle Nečase byli odboráři předem domluveni, že takto jednání opustí, v reakci to však vedení odborových svazů odmítlo.

Premiér Petr Nečas na brífinku po dnešním mimořádném jednání tripartity řekl, že jedna ze tří vyjednávajících stran přišla s dopředu jasným a promyšleným záměrem - dnešní jednání tripartity zrušit. Reagoval tak na chování zástupců odborových svazů, kteří po dvou hodinách jednání opustili s tím, že se jim nelíbilo, že na stůl dostali starý materiál z dílny ministerstva financí, a ne materiál, který koalice dohodla.

Premiér Petr Nečas /ODS/:

„Bylo to vidět, dokonce jeden z nich se podřekl, že jsou takto dopředu domluveni usnesením. Pokud to řeknu velmi zjednodušeně, tak pokud vláda neodvolá úplně všechno, co za poslední rok a půl udělala, tak odchází. Když to řeknu úplně polopatě, tak v podstatě z jejich strany to bylo dvouhodinové divadélko.“

Podle odborů se ale vláda na mimořádnou schůzi nedostatečně připravila a přinesla neaktuální dokumenty. „My jsme čekali, že ten materiál bude slovně doprovázen novými věcmi. Nebyl, takže v tomto případě nemá pro nás význam to na této mimořádné schůzi tripartity řešit,“ sdělil předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS:

„My jsme nebyli připraveni odejít. To skutečně uzrálo až v průběhu té dvouhodinové debaty, kdy jsme zjistili, že vláda není ochotná přistoupit na cokoliv.“

Premiér Nečas na druhou stranu pochválil konstruktivní přístup zástupců zaměstnavatelských svazů. Podle jeho slov probíhala intenzivní diskuze na téma prorůstové agendy, tedy určitých pěti okruhů, které chce vláda učinit součástí legislativních kroků, které směřují ke stabilizaci veřejných rozpočtů v letech 2013 a 2014. Okruhy se týkají například podpory exportů, efektivního čerpání evropských dotací nebo odstranění administrativní a regulativní zátěže.

Bohumír Dufek a Jaroslav Zavadil
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Odbory s politikou vlády nesouhasí 

Vláda chce udržet plánované rozpočtové schodky i přes nepříznivý vývoj ekonomiky, a proto navrhuje škrty. Už ve středu ale schválila škrty pro letošní rok. Zmrazit chce výdaje ve výši 23,6 miliardy korun. Deficit by se tak měl udržet na hladině 105 miliard a neměl by překročit 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Odboráři si už dřív stěžovali na to, že s nimi kabinet na tripartitě projednává věci, které už předtím schválil. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil řekl, že jako podklady nyní odborová centrála dostala také materiály s původními návrhy ministerstva financí, které ale už neplatí. To vadí i zástupcům zaměstnavatelů. Jsou ale připraveni dál jednat, žádají o další mimořádné zasedání.

Petr Nečas:

„To je takové věčné dilema. Vláda jde ze stádia, kdy ještě nemá hotovou vládní pozici, tak jsme kritizováni za to, že předkládáme věc, která ještě není hotová. Kdybychom to udělali tak, jak nyní požadují odbory, a přišli tam již s hotovým vládním materiálem, tak bychom zase slyšeli, že je stavíme před hotovou věc.“

Odbory s řadou úsporných kroků, jako je například zvyšování DPH, nesouhlasí. Podle místopředsedy ČMKOS Václava Pícla chtějí odbory, aby vláda zastavila důchodovou a daňovou reformu, neboť jejich důsledkem bude další zvyšování schodku státního rozpočtu. „Přicházíme (na jednání tripartity) s tím, že je nutno řešit schodek, a říkáme, že 110 až 120 miliard korun je optimum, které by bylo udržitelné,“ konstatuje Pícl.

Opatření na snížení deficitu státního rozpočtu, které navrhlo ministerstvo financí, tak mohou podle odborů zhoršit ekonomickou situaci státu. Klesnou prý investice, vzrostou ceny a hrozí nárůst chudoby. Na 21. dubna už do Prahy odbory svolaly demonstraci. Žádají zastavení reformních kroků, nebo demisi vlády.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka má ale vláda odlišný názor. „My si nedokážeme představit, že se stát bude zadlužovat stejným tempem v budoucnosti. To nemůžeme připustit, protože by to vedlo za několik málo let ke stejným problémům, jako je vidíme u jiných evropských zemí,“ tvrdí ministr Drábek.

Vydáno pod